Geroosterde aubergines
met twee yoghurtsausjes
Bijgerecht voor 2 personen, vegetarisch.
Totale bereiding +/- 50 -55minuten, actieve bereiding 15 minuten minuten.
Ingrediënten voor de aubergine:
2 middelgrote of grote aubergines
2 tl gerookte (of gewone) paprikapoeder
Optioneel: za’atar
Optioneel: 1 hand verse kruiden, bijvoorbeeld verse koriander, peterselie, munt of basilicum
Benodigdheden: ovenrooster met bakpapier, mengkom
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200-220 graden. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Wrijf de open kant van elke halve aubergine in met de paprikapoeder, peper en zout. Kerf de aubergines op de snijkant 2 keer kruislinks in met een mes. Leg de aubergine helften met de open kant naar beneden op een ovenrooster met bakpapier en prik ze aan de schilkant op 5 – 6 plekken diep in met een scherp mes of een vork. Bak de aubergines 45 - 50 minuten in de oven of tot ze naar wens gaar zijn. Maak ondertussen de saus naar keuze (zie hieronder).
1. Gepofte knoflook-yoghurtsaus:
2 knoflooktenen
6 el volle yoghurt
Peper & zout
Leg de knoflooktenen met schil en al gedurende 20 minuten bij de aubergines. Pers daarna het vruchtvlees uit de schil en meng met de yoghurt en peper en zout naar smaak in een mengkom.
2. Yoghurt-tahinsaus:
1 ½ el tahin
4 el yoghurt naar keuze of kefir
1 el citroensap
1 – 2 el water
Peper & zout
Meng de tahin, yoghurt, citroensap en 1 el water in een mengkom. Breng op smaak met peper en zout en roer tot een dikke saus. Voeg extra water toe als je de saus wilt verdunnen.
Verdeel de aubergines over de borden en schenk de saus erover. Scheur de verse kruiden grof en garneer de aubergines met de za’atar en verse kruiden.
Info, variatie & tips:
· Za’wat? Za’atar is een Midden-Oosters kruid wat lijkt op oregano. Het is tegelijkertijd ook de naam van de Midden-Oosters gedroogd kruidenmengsel van deze kruid met sesamzaad en vaak ook sumac, een gedroogde zure bes. In de supermarkt staat het tussen de potjes van Jonnie Boer.
· Liever vegan? Vervang de yoghurt door ongezoete sojayoghurt.
· Compleet maken: Om dit tot een complete maaltijd te maken kun je er bijvoorbeeld een gebakken zalmfilet bij serveren en een simpele groene salade met een beetje olijfolie, azijn, peper en zout. En heb je intensief gesport? Bak dan 100 g in blokjes gesneden zoete aardappel in de laatste 20 minuten mee met de aubergines.
· Meal prep tip: Snijd andere groenten klein en bak ze naast de aubergines ongeveer 25 minuten mee in oven. Bewaar deze in de koelkast voor één van je salades deze week of als beleg voor een boterham.