Recept DTH

Tempeh plakjes

voor op brood en meer

Broodbeleg of onderdeel van een maaltijd voor 3 personen, vegetarisch.
Bereiding +/- 15 minuten + 30 minuten in de oven.

Ingrediënten:
250 g tempé
1 el  olijfolie
2 el sojasaus
½ el ketjap manis, of ¾ tl honing
1 ½ tl gerookte paprikapoeder
½ tl komijnpoeder
¼ tl paprikapoeder
¼ tl chilipoeder of cayennepeper

Benodigdheden: bord, bakplaat met bakpapier, lepel of keukenkwast

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de tempeh in dunne plakken van ongeveer 3 mm (zie foto). Je kunt ze ook dunner snijden. Verkort in dat geval de oventijd met 3 – 5 minuten.

Heb je een groot, vierkant blok tempeh? Snijd deze dan eerst doormidden en vervolgen in plakken.

Meng op een bord de olijfolie, sojasaus en ketjap met de overige smaakmakers. Voeg 2 el water toe en meng nog een keer goed.

Verdeel de plakken tempeh op een bakplaat met bakpapier en smeer ze dun in met het sausje. Je kunt hier de achterkant van een lepel voor gebruiken of een keukenkwast.

Keer de plakken om en doe hetzelfde op de andere kant.

Bak de tempeh 15 minuten in de oven. Zie variatie, weetjes & tips voor wat je hier allemaal mee kunt doen.


Variatie, weetjes & tips:

·       Wat kan ik hier allemaal mee? De tempeh is een eiwitcomponent en kan zo aan elke maaltijd toegevoegd worden. Hieronder wat ideeën:
- Een paar plakjes op je (geroosterde) boterham, bovenop een dun laagje spread naar keuze en een paar plakjes komkommer, tomaat, geroosterde groenten en/of sla;
- In een maaltijd of salade: ongeveer 1/3 van het totaal naast een bord pasta met saus, een quinoa-, rijst- of bulgurbowl, in een salade met peulvruchten, zoete aardappel of granen, etc.;
- Als snack: ook 1/3 portie is een perfecte snack en heerlijk om zo te eten. Of, besmeer voor tussendoor 1 – 2 crackers met een spread en een paar plakken tempé. Eventueel kun je er wat groenten naast snacken.

·       Oei, ik heb niet alle genoemde kruiden in huis! Geen zorgen, je kunt alle kruiden vervangen. De gerookte paprikapoeder is wel  erg lekker, hierin en eigenlijk overal in. Dus, mocht je die niet in huis hebben, het is wel echt de moeite waard om die in huis te halen.

·       FODMAP: laat de knoflookpoeder en chili achterwegen en je kunt het prima ook maken!

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg