Recept DTH

Bloemkoolsteak en groentepuree

met geroosterde spruitjes, oesterzwammen en heerlijke toppings

Vega of vegan avondmaaltijd voor 2 personen.
Bereiding 50 - 60 minuten.

Ingrediënten:   
1 rode ui
150g oesterzwammen of paddenstoelenmix
8 takjes verse tijm (of 1 tl gedroogd)
1 pastinaak (+/- 150-200g)
¼ knolselderij
200g spruitjes
1 bloemkool
1 el pompoenpitten
1 el olijfolie
100g mais
½ el roomboter of plantaardige margarine
1 el tahin
½ el mosterd
1 el kappertjes
2 el tuinkers
2 tl za’atar
Optioneel: 1 tl sumac
Peper en zout

Benodigdheden: grote koekenpan met deksel, pan met deksel, bakplaat met bakpapier, staafmixer

Bereiding:

Snijd de rode ui in halve ringen en scheur de oesterzwammen klein of snijd de paddenstoelen in plakken. Ris de tijmblaadjes van de takjes.

Schil de pastinaak en knolselderij en snijd in grove stukken.

Snijd de bloemkool doormidden en snijd van elke kant 1 plak van ongeveer 1½ cm dik. Het zou mooi zijn als alle roosjes aan de stam blijven, maar zo niet, geen zorgen. (Zie ook de tip onderin.)

Was de spruiten, verwijder eventueel vieze stammetjes of blaadjes en snijd de spruiten doormidden.

Breng 1 liter water aan de kook en verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit een grote koekenpan met deksel op hoog vuur en rooster de pompoenpitten, zonder olie, tot ze beginnen te poppen. Haal uit de pan en bewaar apart.

Verhit ½ el olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de rode ui 2 minuten op middelmatig vuur. Zet het vuur iets hoger, voeg de oesterzwammen of paddenstoelen en tijm toe, bestrooi met peper en zout en bak 4 – 5 minuten. Haal uit de pan en bewaar apart.

Doe ondertussen de pastinaak, knolselderij, eventueel wat losgevallen bloemkoolroosjes en de mais in een pan met deksel. Schenk er kokend water over tot alles net onder staat, bestrooi met zout en laat 15 – 20 minuten zachtjes koken. Giet daarna af, maar bewaar een kopje van het kookvocht.

Verhit de roomboter of margarine in de koekenpan op middelmatig vuur, leg de bloemkoolsteaks erin en bak, afgedekt, 5 – 6 minuten aan elke kant. (Als de bloemkoolsteaks niet samen in de koekenpan passen dan kun je ze ook om de beurt bakken. Wacht dan wel even met de volgende stap tot je 2e bloemkoolsteak in de pan gaat.)

Verdeel ondertussen de spruitjes op een bakplaat met bakpapier, maar zorg dat daarnaast nog plek overblijft voor de bloemkoolsteaks. Besprenkel de spruitjes met ½ el olijfolie en bestrooi met de komijnpoeder, peper en zout. Bak de spruiten 20 minuten in de oven. Leg halverwege de bloemkoolsteaks ernaast om verder te garen.

Maak ondertussen de puree, door de afgegoten groenten met een staafmixer te pureren. Voeg daarna de tahin, mosterd, een scheut kookvocht en peper en zout naar smaak toe. Staafmix nog even goed om alles te mengen en breng op smaak met mosterd, peper, zout en/of extra kookvocht om het smeuïg te maken. Bewaar afgedekt.

Zet het vuur onder de koekenpan middelhoog en bak in het overgebleven vet de kappertjes 2 - 3 minuten. Haal uit de pan en als je wilt kun je nu nog even op hoog vuur de oesterzwammen of paddenstoelen opwarmen voor serveren.

Staat je puree al lang af te koelen? Zet het vuur even hoog en verhit al roerende 1 minuut.

Verdeel de puree over de borden en smeer goed uit met de bolle kant van een lepel. Leg de bloemkoolsteak op de puree en verdeel daar overheen de spruiten en oesterzwammen of paddenstoelen. Knip wat tuinkers los en garneer de maaltijd met de tuinkers, pompoenpitten, kappertjes, za’atar en eventueel sumac. Bestrooi als laatste nog even met wat peper en zout.

Variatie, weetjes & tips:

·      Ik vind die bloemkoolsteak alleen maar ellende! Snijd de bloemkool dan in grote rozen, bak deze 8 minuten in de koekenpan met boter of margarine en vervolgens nog 10 minuten in de oven. En heb je wel een steak maar is er een roosje afgevallen? Bak het dan gewoon mee en leg deze er op het bord weer netjes bij. Niemand die het ziet!

·      De overgebleven bloemkool: bewaar het in de koelkast en gebruik het later in de week. Bijvoorbeeld gegrild 20-25 minuten op 200 graden voor een salade, gebakken 12 – 15 minuten met de deksel op de pan in graangerechten, gekookt in curries, gepureerd in stamppotten of meegekookt in de soep.  

·      Veel ingrediënten maar niet alles is vereist: je kunt één van de groenten uit de puree weglaten en meer van de andere groenten toevoegen, of deze vervangen door een aardappel. De tahin is super lekker, maar ook niet vereist. Voeg dan wel bijvoorbeeld 1 el extra vierge olijfolie, vegan of gewone roomkaas, boter of margarine toe voor de smaak (ja, vet is een enorme smaakmaker!). De topping is lekker zo, maar één of meerdere toppings weglaten kan ook. Of deze deels vervangen door iets anders dat je lekker lijkt en in huis hebt zoals een andere noot of pit, een verse kruid zoals munt, bieslook of koriander, de kappertjes kun je vervangen door ansjovis, etc. Leef je uit!

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg