Gezonde borrel
als je veel of juist weinig tijd hebt
Een borrel, een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met gezelligheid en samenzijn. Lekker bijpraten, lachen en genieten. Maar jammer genoeg is het achteraf voor veel mensen niet meer zo genieten. Een gevoel dat je teveel of te calorierijk hebt gegeten is niet fijn. Het is natuurlijk geen enkel probleem om zo nu en dan teveel te eten, of te calorierijk. Als je het maar niet te vaak doet, er bewust voor kiest en er dan ook ècht van geniet. Dan is schuldgevoel nergens voor nodig en ook zeker niet terecht! Waarom zou je je schuldig voelen om plezier, genot en gezelligheid? En een keer iets te veel doet daarnaast ook niks met je gewicht.
Toch hoeft een borrel lang niet zo calorierijk te zijn als het vaak is. Met een paar slimme trucs is jouw borrel niet alleen veel lekkerder, maar ook nog eens super gezond! Zo swop jij de kaas, worst en ander vleeswaren, kruidenboters, chips en bitterballen voor een gezonde alternatieven. Daarmee ben je niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor alle andere aanwezigen. Dubbel winnen dus!
o Plakjes vleeswaren -> Plakjes gerookte zalm of stukjes gerookte makreel, haring of forel (zowel los als op een cracker erg lekker)
o Kaasblokjes -> Artisjokharten, geroosterde groenten uit de diepvries (ja die zijn erg lekker en klaar voor gebruik!), augurken, zongedroogde tomaten (uitgelekt op keukenpapier)
o Borrelnoten -> Ongezouten noten, olijven, druiven, bosbessen of popcorn
o Bitterballen -> Falafel of groenteballetjes (houd hier de +/- 150 kcal/100g regel in gedachten)
o Overige (gefrituurde) snacks -> Vega burger in punten gesneden en gebakken in een droge koekenpan of in de oven, sardines uit blik in water, tomatensaus of pikante saus (MCS gecertificeerd), verse of gedroogde vijgen, snoepgroenten, appelparten, meloenparten of punten watermeloen.
o Dips -> 2 el yoghurt, 1 el hummus (bijv. pikant of pompoen), peper en zout. Of, 2 el yoghurt, 1 el pesto, peper & zout. 2 el yoghurt, Of, 1 tl wasabipasta, ½ el mayonaise, peper & zout.
o Toastjes -> Krokant gebakken groentewraps of volkoren wraps (snijd de wrap in 12-16 punten en bak ze 5 minuten in de oven op 200 graden. Of bak ze in hun geheel en breek de wraps daarna in stukken), volkoren melba toast, in drieën gebroken volkoren crackers, volkoren pitabrood in kwarten, volkoren afbakbrood.
o Kruidenboters -> Ricotta (eventueel gemengd met een lepeltje pesto), light roomkaas, hüttenkäse (eventueel gemengd met een lepeltje pesto of gedroogde kruiden)
o Flink bewerkte salades -> Hummus, geprakte of plakjes avocado of maak zelfgemaakte tonijn of makreelsalade (met yoghurt, een beetje mayonaise, mosterd, augurk of kappertjes, 1 tl azijn, peper en zout naar smaak), een bakje sandwichspread.
o Heb je iets meer tijd? Rooster dan grof gesneden paprika, courgette, aubergine, pompoen, hele champignons, enzovoort 20-25 minuten in de oven op 200 graden peper en zout erover en eventueel een beetje olijfolie en gedroogde kruide voordat ze de oven ingaan is voldoende.
o Drankjes -> Bruiswater, met geplette bessen, mango of aardbeien, briuswater met munt, komkommer, gember en plakjes sinaasappel, gepureerde ananas met bruiswater of 0.0 bier (van +/- 20 kcal/100 ml, dan zijn ze niet gezoet). En 1-2 alcoholische drankjes zijn bij 18 jaar en ouder geen enkel probleem. En drink je wijn? Die is 50-50 met bruiswater en een paar stukjes bevroren fruit ook heel lekker.
Laatste belangrijke note:
De tafel hoeft niet overmatig vol te staan met eten. Een paar hapjes om lekker bij een drankje te snacken is heerlijk en ruim voldoende. , Een overvolle tafel is nergens voor nodig. We hebben al dat eten niet nodig, het maakt de borrel niet gezelliger en het brengt je alleen maar in de verleiding om meer te eten. Of, je moet juist harder tegen het dooreten vechten. Dat kost niet alleen veel energie, het neemt je aandacht ook weg van het aller belangrijkste, de mensen om je heen.
Mocht je er een shared dinner van maken, dan is het een ander verhaal. Dan kan het natuurlijk meer zijn, het is immers een volledige maaltijd.