Mexicaanse feestmaal

die ieder lekker voor zich kan samenstellen

Avondmaaltijd, vegetarisch, voor 4 personen.
Bereiding 30-35 minuten.

Ingrediënten:
4 tomaten
10-15 muntblaadjes
1 ½ el olijfolie
½ el balsamicoazijn
1 komkommer
4 takjes verse dille
½ el witte wijnazijn
200g volle kwark of Griekse yoghurt
1 avocado
2 snufjes chilipoeder
½ krop ijsbergsla
1 blik zwart bonen of chilibonen
2 paprika’s, kleur naar keuze
2 grote uien
1 bakje oesterzwammen (150-200g)
1 bakje vegetarische kipstukjes
1 bakje vegetarisch rulgehakt
300-400g passata of gezeefde tomaten
1 tl oregano
1 potje tomatensalsa naar keuze
4 medium volkorenwraps of groentewraps
4 taco’s
Peper & zout

Benodigdheden: meerdere kommen, koekenpan, steelpan

Bereiding:

Snijd de tomaten op een kwart na in kleine blokjes en de munt fijn. Meng de tomaten en munt met ½ el olijfolie, de balsamicoazijn, peper en zout in een kom. Bewaar apart.

Snijd de komkommer in dunne halve plakken en de dille fijn. Meng in een kom 1 el volle kwark of Griekse yoghurt met ¼ el witte wijn azijn, ½ tl honing, peper en zout. Voeg de dille toe en meng goed, voeg daarna de komkommer toe. Bewaar apart.

Prak de avocado fijn in een kom en meng met ¼ el witte wijnazijn, 1 el volle kwark of Griekse yoghurt, peper en zout. Snijd de achtergehouden kwart tomaat heel fijn en voeg toe. Breng op smaak met zout en een snufje chilipoeder.

Schep de overige volle kwark of Griekse yoghurt in een kom andere kom.

Snijd de ijsbergsla in fijne repen en bewaar in een kom. Schep ondertussen de tomatensalade en komkommersalade goed om.

Laat de bonen uitlekken en schenk in een kom. Bewaar apart.

Snijd de paprika’s in repen en de uien in halve ringen. Scheur de oesterzwammen klein.

Verhit in een koekenpan ½ el olijfolie op middelhoog vuur en bak de paprika en ui 5 minuten. Voeg halverwege de oesterwammen toe en  breng op smaak met peper en zout. Haal daarna uit de pan en bewaar in een kom.

Verhit in dezelfde koekenpan met weer ½ el olijfolie op middelhoog vuur en bak de kipstukjes 3-4 minuten. Haal uit de pan en bewaar in een kom.

Meng het rulgehakt met de passata, oregano en een snufje chilipoeder in een steelpan. Voeg peper en zout toe, breng langzaam aan de kook en laat tot serveren op laag vuur pruttelen. Schenk daarna over in een kom om te serveren.

Verdeel alle kommen met toppings, wraps, taco’s en de kant & klare tomatensalsa op tafel en laat iedereen zijn of haar wrap en taco naar wens vullen. Of, laat iedereen naar wens een bowl vullen en serveer elke bowl met een wrap en een taco om lekker vanuit de bowl te vullen.

Variatie, weetjes & tips:

·        Waarom volle kwark of Griekse yoghurt? Je gebruikt het als alternatief voor crème fraîche. Het moet dus ook wat voller smaken en daarvoor zijn deze zuivelvarianten bij uitstek geschikt. Lekker romig van smaak, maar wel iets minder calorieën. Kies echt niet voor magere kwark of 0% Griekse yoghurt, dit is veel minder lekker in dit gerecht! Vind je het spannend, een vol zuivelproduct? Ga dan juist de uitdaging aan met jezelf. Het enige wat er gebeurt is dat je eten lekkerder smaakt, meer gebeurt er niet! ?

·        Knapperige wraps: wil je graag knapperige wraps die je in stukken kunt breken en als toastjes kunt beleggen? Bak ze dan 2-3 minuten op 200 graden in de oven of tot ze hard en knapperig zijn. Houd ze goed in de gaten, ze kunnen snel verbranden!

·        Andere gebakken groenten: je kunt eigenlijk alle groenten in een wrap, taco of bowl doen. Denk bijvoorbeeld aan courgette, aubergine, bloemkool, broccoli, gewone champignons, wortel en ga zo maar door. Kies wat jij lekker vindt én met het seizoen mee.

·         Liever niet 100% vega? Vervang het gehakt dan door kipgehakt of rundertartaar. Of, vervang de vega kipstukjes duur kipfilet- of kippendijstukjes.

·        Fodmap: ja het kan ook fodmap arm! Hier eenn opsomming van wat je allemaal kunt vervangen voor wat. Vervang de balsamicoazijn door wijnazijn, gebruik lactosevrije kwark, maximaal ¼ avocado per persoon (liever minder), laat de bonen achterwege of vervang het door gekookte rijst met bijvoorbeeld Italiaanse kruiden, vervang de uien door wortel de groente delen van een bosui, kies fodmap-arme vleesvervangers (bijvoorbeeld geprakte naturel tempeh of seitan en deze kipstukjes https://www.ah.nl/producten/product/wi482828/ah-vegetarische-kip-stukjes ) of kies rundertartaar en kippendijfilet. Laat de chilipoeder achterwege, gebruik maiswraps i.p.v. volkoren wraps of neem 3 taco’s per persoon.

 

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg