Vega gyros-pizza calzone
met (vegan) variatie opties
Avondmaaltijd, vegetarisch, voor 2 personen.
Bereiding 20–25 minuten + 15–20 minuten in de oven.
Ingrediënten:
1 ui
2 paprika’s
400g champignons
½ el olijfolie
1 tl paprikapoeder
1 tl oregano
150-175g vegetarische gyros of shoarma
300-400g pizzadeeg (zie variatie, weetjes & tips)
1-2 el bloem of volkoren meel
300 ml tomatensaus (gezeefde tomaten / passata of pastasaus)
50g feta, geraspte oude kaas of geraspte Parmezaanse kaas
Peper & zout
Optioneel voor een side salad: 2 handen sla of spinazie, 1 tomaat, ¼ komkommer, 1 tl balsamicoazijn, 1 tl olijfolie
Benodigdheden: wok of hapjespan, bakpapier, deegroller, ovenrooster
Bereiding:
Snijd de ui in halve ringen. Snijd de paprika’s klein en de champignons in plakken.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur en bak de ui en paprika 5 minuten met de deksel op de pan. Voeg de champignons, paprikapoeder, oregano en peper en zout naar smaak toe en bak zonder deksel 5 minuten. Voeg de vegetarische gyros of shoarma toe en bak al roerende nog eens 2 minuten. Zet daarna het vuur uit.
Leg een stuk bakpapier op het aanrechtblad en bestrooi deze met een beetje bloem of meel. Leg het pizzadeeg hierop uit en wrijf het deeg ook in met een beetje bloem of meel om plakken te voorkomen. Wrijf vervolgens een deegroller in met een beetje bloem of meel en rol het deeg iets meer uit. Het mag lekker dun, maar hoe dun maakt niet zo veel uit.
Voeg de tomatensaus, op 2 eetlepels na, toe aan de groenten en gyros. Die 2 achtergehouden eetlepels tomatensaus heb je later nodig.
Snijd het deeg doormidden. Je gaat van iedere helft 1 calzone maken.
Verdeel de tomatensaus met groenten en gyros op iedere helft, aan één kant, en verdeel de feta of kaas erover. Vouw de andere, onbelegde kant, over de vulling heen. Vouw vervolgens de randen om en duw deze goed aan, zodat de calzone rondom helemaal dicht is.
Besmeer de bovenkant van iedere calzone met 1 el tomatensaus en bak de calzone 15 – 20 minuten in de oven.
Maak eventueel in de tussentijd een side salad. Meng daarvoor alle ingrediënten en eventueel andere groenten en/of verse kruiden in een saladekom en meng met de balsamicoazijn, olijfolie, peper en zout.
Serveer de calzone, eventueel met de salade ernaast.
Variatie, weetjes & tips:
· Welk deeg? Je kunt alle pizzadeegjes nemen, zolang je ongeveer 150-200g deeg per persoon aanhoudt. Ik ben groot fan van het rustieke pizzadeeg van Tante Fanny. Je vindt deze bij Jumbo, Dirk & Deka markt. Deze is te krijgen met én zonder potje tomatensaus. Bij AH kun je kiezen voor deze. De reden dat ik deze twee de voorkeur geef is omdat er deels volkorenmeel in zit. Dat is geen vereiste, maar wel net even iets gezonder.
· Welke tomatensaus? Je kunt gezeefde tomaten, tomatenpassata of een kant & klare pizza- of pastasaus nemen. Allemaal goed. De meeste kant & klare pizza- en pastasauzen bevatten tegenwoordig zo goed als geen gekke toevoegingen meer, maar alleen kruiden, groenten, een beetje olijfolie en een beetje zout. Deze zijn hierdoor juist super lekker! Bevatten ze wel gekke toevoegingen, dan geeft dat ook niet. Je wordt er niet meteen ziek van, ook niet als je het regelmatig zou eten. Lekker nemen wat jouw lekker lijkt dus!
· Vegan variatie: check of youw gyros of shoarma helemaal vegan is als je dat belangrijk vindt en vervang de feta door vegan feta. Tegenwoordig in alle supermarkten te krijgen. Je kunt er ook voor kiezen om de kaas te vervangen door edelgistvlokken of het gewoon achterwege laten.
· Welke groenten kunnen nog meer in mijn calzone? Courgette, aubergine, oesterzwammen of andere paddenstoelen, prei, bosui of blokjes pompoen of wortel.
· Fodmap: helaas geen calzone, maar wel een gewone pizza. Gebruik de pizzabodem van Schär en beleg deze met gezeefde tomaten of passata zonder kruiden. Bak fodmap-arme groenten (zie hierboven) zoals paprika, wortel en oesterzwammen en vervang de gyros door pulled oats of gebruik meer feta of kaas en laat de pulled oats achterwege.