Recept DTH

Indiase dahl

met zoete aardappel en heel veel groente

Vegetarisch avondmaaltijd of lunch voor 3personen.
Bereiding 30 – 35 minuten.

Ingrediënten:
1 grote ui
1 knoflookteen
1 duimgrootte stuk verse gember
1 zoete aardappel van ongeveer 2 vuisten groot
2 winterpenen
3 tomaten
1 el roomboter
3 tl garam massala (zie tips)
1 tl kerriepoeder
100 g gedroogde rode linzen
2 groentebouillonblokjes voor 500 ml
2 handen diepvriesspinazie of -boerenkool
Peper & zout

Benodigdheden: soeppan pan met deksel, staafmixer

Bereiding:

Breng ongeveer 1 liter water aan de kook.

Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd of rasp de gember fijn.

Was de zoete aardappel en snijd met schil en al min grove stukken. Snijd de winterpenen in plakken nn snijd de tomaten grof.

Verhit de roomboter in een grote pan met deksel en fruit de ui, knoflook en gember 1 minuut op middelmatig vuur. Voeg de garam massala, kerriepoeder en rode linzen toe en bak al roerende 30 seconden.

Voeg vervolgens de zoete aardappel, winterpenen en tomaten toe. Schep goed om en voeg kokend water toe tot alles net onder staat.

Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan, breng op smaak met peper en breng afgedekt aan de kook. Laat de dahl 12 minuten koken.

Pers ondertussen het sap van een halve limoen uit. Snijd de andere helft in parten en bewaar apart.

Voeg de spinazie of boerenkool toe aan de dahl en laat nog 3 minuten afgedekt koken.

Pureer met maar een paar pulsen de dahl grof met een staafmixer en breng daarna op smaak met peper en zout.

Verdeel de dahl over soepkommen en garneer met een schep yoghurt, kwark of zure room en eventueel naar wens wat gomasio (gekruid sesamzaad) zoals op de foto, verse koriander of gewoon niks.


Variatie, tips & tips:

·        Welke garam masala kan ik het beste in huis halen? Ik ben groot fan van deze. Te krijgen bij zowel de Jumbo als AH, maar ook elke andere garam masala kun je hiervoor gebruiken. Tegenwoordig vind je deze Indiase kruidenmix in elke supermark. Lekker in deze dahl, maar ook in curries met kokosmelk. Dan hoef je geen currypasta te kopen. Met 1½ tl per persoon maak je een heerlijke curry. Wel zo makkelijk.

·        Ik kan geen garam masala vinden. Geen nood. Gebruik dan: 1 extra theelepel kerriepoeder, 1tl komijnpoeder, ½ kaneel, ¼ tl chilipoeder, ¼ tl kurkuma.

·        Ietsjes romiger? Dat kan, voeg dan 100 ml kokosmelk toe. De kokosmelk die je overhoudt is heerlijk in havermoutpap. In dat geval kun je een deel van de melk of water die je normaliter gebruikt vervangen door een scheutje kokosmelk. Of, schenk het in ijsblokvormpjes en vries het in.

·        Andere groenten: hier kan van alles in. De linzen en zoete aardappel zijn de basis en tegelijkertijd ook je eiwit- en koolhydraatcomponent. Welke groenten die je daarbij gebruik maakt niet zo veel uit. Wel zou ik ten minste 2 tomaten gebruikten. Daarbij kun je ook kiezen voor pompoen, bloemkool, broccoli, koolraap, knolselderij of courgette.

·        Kun je geen rode linzen vinden? Geen nood, gedroogde groene of bruine linzen kunnen ook, die vallen alleen iets minder uit elkaar. Gebruik je groene of bruine linzen? Kook de dahl dan 5 minuten langer. Je kunt ook kiezen voor linzen uit blik. Voeg deze tegelijk met de zoete aardappel en groenten toe en voeg minder water toe. De linzen zullen nu namelijk geen vocht meer opnemen.

·        Liever vegan? Vervang de roomboter door olie en de yoghurt door sojayoghurt of een plantaardige crème fraîche.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg