Recept DTH

Gepofte zoete aardappel

Met groentetopping, makreel & yoghurt

Avondmaaltijd voor 2 personen
Bereiding 35 – 40 minuten

Ingrediënten:
2 zoete aardappels van 200-250g p.s.
1 rode ui
1 knoflookteen
2 gele en/of rode paprika’s
1 aubergine of courgette
Optioneel: 4 bosuitjes
1 tl mosterdzaad
½ el olijfolie
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
100g gerookte makreelfilet
1 ½ el balsamicoazijn
Peper & zout


Voor een yoghurtsaus:
6 el naturel yoghurt (of soja yoghurt)
1 el mayonaise
1 tl mosterd
½ tl witte wijn- of appelazijn
Optioneel: 3 takjes verse dille
Optioneel: 1 el kappertjes of 1 duimgrootte augurk
Peper & zout

Benodigdheden: vork 2x, bakplaat met bakpapier, wok of hapjespan met deksel, kleine kom

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de zoete aardappels goed en snijd in de lengte doormidden. Prik de helften op 3-4 plekken in met een vork (dit hoeft niet heel diep), leg ze met de open kant naar beneden op een bakplaat met bakpapier en bak 25 – 30 minuten in de oven of tot ze gaar zijn.

Let op! De ene oven is krachtiger dan de ander. Houd je zoete aardappels dus in de gaten! 

Snijd ondertussen de rode ui in parten, pers of snijd de knoflook fijn, snijd de paprika’s in repen, de aubergine of courgette in halve plakken en de bosui in grove stukken.

Verhit een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur en rooster het mosterdzaad 1 minuut. Voeg de olijfolie toe, de ui, knoflook, overige groenten, tijm en oregano toe. Breng op smaak met peper en zout en bak de groenten, afgedekt, 12 – 15 minuten op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.

Maak ondertussen de makreelfilet klein met 2 vorken en maak de yoghurtsaus. Meng voor de saus de yoghurt, mayonaise, mosterd, azijn met peper en zout naar smaak in een kleine kom. Snijd de dille en kappertjes of augurk heel fijn en voeg toe. Bewaar apart.

Blus de groenten af met de balsamicoazijn en schep alles goed om gedurende 1 minuut.

Leg 2 zoete aardappelhelften op ieder bord, met de open kant naar boven. Verdeel de groenten erover, vervolgens de makreel en schenk als laatste de saus over de maaltijd.


Variatie, info & tips:

·       Liever vega of vegan? Bak vega(n) kipstukjes of rulgehakt in een koekenpan en verdeel deze over de maaltijd. Kies voor de yoghurtsaus naar keuze gewone of een plantaardige yoghurt en een gewone of vegan mayonaise. Voor een vega maaltijd kun je de makreel ook vervangen door per persoon: 4 flinke scheppen hüttenkäse of ricotta, of 30g feta of geitenkaas.

·       Oeps, mijn zoete aardappels zijn beschimmeld? Geen zorgen! Kook voor 2 personen 100g quinoa, bulgur, zilvervliesrijst of hele speltkorrels in 200ml bouillon, verdeel de granen over de borden en leg de topping daar bovenop.

·       Geen tijd en zin om het yoghurtsausje te maken? Een schep volle (Griekse) yoghurt of hüttenkäse is een perfect alternatief!

·       Ik lust geen mayonaise! Dit lijkt me zéér onmogelijk. Ik ben in ieder geval de allergrootste fan! Sommige mensen vinden mayonaise wel eng, of ongezond. Dat is het absoluut niet! Het is niet ongezonder of calorierijker dan olijfolie. Het is gemaakt van een plantaardige olie en bevat verder wat mosterd, azijn en ei. En, we hebben vetten in onze voeding heel hard nodig, bij elke maaltijd, ongeveer 1 el of een beetje meer per person. Toch niet overtuigd? Vervang de mayonaise dan door pesto of tahin. Je kunt het op precies dezelfde manier gebruikten in de yoghurtsaus. Voeg eventueel in het geval van tahin wat water toe en een beetje citroensap.

·       FODMAP? Vervang de zoete aardappel door gewone aardappel of ½ oranje pompoen per persoon, de ui door extra paprika en de courgette door wortel. Laat de knoflook achterwege en gebruik lactosevrije yoghurt.  

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg