Knolselderijstamppot met geroosterde spruitjes & vega gehakt
met gebakken rode ui & hummus
Knolselderijstamppot met geroosterde spruitjes, gebakken rode ui, vega gehakt & hummus
Vegetarische of vegan avondmaaltijd voor 2 personen.
Bereiding +/- 30 minuten.
Ingrediënten:
1 liter groentebouillon
200 g aardappel
600 g knolselderij
300 – 400 g spruitjes
¾ tl komijnpoeder
2 (rode) uien
½ el olijfolie
150 g vega gehakt
1 el mosterd
2-3 el hummus
Peper en zout
Benodigdheden: pan met deksel, ovenrooster of bakplaat met bakpapier, koekenpan, aardappelstamper
Bereiding:
Let op: het gewicht van de groenten is schoon gewicht, dus na het schoonmaken en schillen!
Bereid de bouillon en verwarm de oven op 220 graden.
Was de aardappel grondig en schil de knolselderij. Snijd beide in grove stukken van 1 – 2 cm. Meng beide met de bouillon in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook de aardappel en knolselderij in 15 – 20 minuten zacht.
Verwijder ondertussen de kontjes van de spruitjes en eventueel lelijke bladeren. Halveer de spruitjes, verdeel ze over een ovenrooster of bakplaat met bakpapier en bestrooi met de komijnpoeder en zout naar smaak. Bak de spruitjes ongeveer 15 minuten in de oven.
Snijd ondertussen de ui in fijne halve ringen. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de ui 4 – 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak nog 2 – 3 minuten. Schep regelmatig om en breng op smaak met peper en zout. Zet daarna het vuur laag om warm te houden.
Haal de aardappel en knolselderij van het vuur, giet af, maar bewaar de bouillon! Stamp de aardappel en knolselderij met een pureestamper tot een grove puree. Voeg de mosterd toe, 6 el van de bouillon en peper naar smaak. Meng goed en vroeg eventueel extra bouillon toe om het smeuïger te maken en mosterd voor meer pit. Stamp of roer daarna de spruiten grof door de puree.
Verdeel de stamppot over de borden. Verdeel de ui en het gehakt erover en als laatste 1 – 1 ½ el hummus per persoon.
Variatie, weetjes & tips:
· Wist je dat knolsederij een van de vezelrijkste groenten is?!
· Gooi overgebleven bouillon niet weg! Hier kun je heerlijk de volgende dag soep van maken met al je leftover groenten!
· Andere groenten:
In de puree kan naast de aardappelen ook bloemkool, pompoen, broccoli, wortel of koolraap. De gewone aardappel kun je vervangen door zoete aardappel, pastinaak, aardpeer of cassave.
Om te roosteren kun je ook kiezen voor paprika, courgette, pompoen, plakjes winterpeen of bospeen, broccoli of bloemkool. Of roerbak boerenkool, spinazie, Chinese-, witte-, rode- of spitskool, of een mix van verschillende paddenstoelen. Gewoon ook met peper, zout en ½ tl komijnpoeder. Schep dit daarna door de stamppot
· Liever niet vega: roer gerookte makreel of zalm door de puree. Of bak kipgehakt of rundertartaar vanaf het begin mee met de ui.
· Liever geen vega gehakt, maar wel vega? Je kunt het prima weglaten en de maaltijd garneren met 30 g feta per persoon of 1 ½ noten of pitten. Of kies voor 1 van de opties hierboven.
· FODMAP: vervang de spruiten door geroosterde oranje pompoen, wortel of rode paprika en de ui door oesterzwammen of taugé.