Lasagne
met tomaten-groentesaus en ricotta
Vegetarische avondmaaltijd voor 2 personen (en een klein restje voor lunch)
Bereiding 30 minuten + 25 minuten in de oven.
2 opties:
1. Een 30 minuten variant, maar wat mij betreft zeker de moeite waard om te doen als je die tijd hebt (zie bereidingswijze)
2. Een snelle variant (zie variatie, tips & weetjes)
Ingrediënten:
1 ui
2 knoflooktenen
2 tomaten
1 courgette
1 aubergine
½ el olijfolie + extra om in te vetten
1 paprika, of een extra courgette of aubergine
500 ml gezeefde tomaten, tomatensaus of tomaten passata
2 tl paprikapoeder, waarvan eventueel 1 tl gerookte paprikapoeder
2 tl oregano
2 tl tijm
100 ml haverkookroom
½ bouillonblokje
6 volkoren lasagnebladen
150 g ricotta of 60 g geraspte kaas naar keuze
Peper en zout
Benodigdheden: wok of hapjespan met deksel, ovenschaal van +/- 20 bij 25 cm, voor bereiding 1 een contactgrill, elektrische grillplaat of grillpan
Bereiding:
Snijd de courgette en aubergine in de lengte in plakken en de paprika in repen. Verhit een contactgrill, elektrische grillplaat of gewone grillpan op het vuur, bestrooi de plakken groente met zout en grill ze aan beide kanten bruin. Ze hoeven niet helemaal door en door gaar te zijn, want ze garen nog verder in de oven.
!!! Zie voor de super simpele en snelle variant (optie 2) de tips en weetjes. In dat geval kun je deze stap overslaan.
Verwarm, terwijl je de groenten aan het grillen bent, de oven voor op 200 graden. Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de tomaat in blokjes. Keer in de tussentijd de grillende groenten even om wanneer dat nodig is.
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de ui en knoflook 2 – 3 minuten op middelmatig vuur. Voeg de tomaten, gezeefde tomaten (tomatensaus of passata), de paprikapoeder, oregano, tijm en haverroom toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan, roer goed en laat afgedekt 10 minuten koken. Zo, nu kun je mooi de groenten die je aan het grillen bent weer omkeren en afronden.
Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Leg een deel van de courgette of aubergine op de bodem en schep daar een beetje tomatensaus over. Verdeel de saus goed over de bodem. Bedek de saus met 3 lasagnevellen, of zoveel als nodig is voor jouw ovenschaal. Leg daar bovenop weer een paar plakken aubergine of courgette en deze keer ook een paar paprikarepen. Vervolgens weer saus en lasagnebladen. Druk de lasagnebladen heel goed aan! Hoe meer je het aandrukt hoe compacter je lasagne wordt.
Eindig met een laagje saus en alle overige gegrilde groenten. Duw alles weer goed aan met een spatel en bak de lasagne 25 minuten in de oven. Haal de lasagne er na 10 minuten uit, verdeel de ricotta er met behulp van 2 lepels overheen en bak de lasagne nog voor de resterende 15 minuten in de oven.
Eetsmakelijk!!
Variatie, tips & weetjes:
· Optie 2, de snelle optie: snijd alle groenten in blokjes, voeg deze tegelijk met de tomaten toe aan de wok of hapjespan en kook de saus, met de groenten, zoals aangegeven 10 minuten. Bouw je lasagne daarna gewoon met een laag saus, lasagnebladen, saus, lasagnebladen en als laatste weer saus.
· Volkoren lasagnebladen, super gezond! Vaak worden de lasagnebladen vervangen door lagen groenten. Dat is super, want zo is je lasagne rijker aan groenten. Het enige probleem is dat je dan de koolhydraten van je avondmaaltijd mist en je hoogstwaarschijnlijk snel weer honger krijgt. Met als risico dat je de hele avond opzoek gaat naar zoetigheid. Gebruik dus gewoon lasagnabladen, maar kies wel voor volkoren! En in dit recept heb je zowel die gezonde volkoren koolhydraten in je maaltijd, als die extra grote hoeveelheid groente.
· Tomatensaus met extra veel smaak: je kunt gewone gezeefde tomaten of tomatenpassata gebruiken. Maar, er staan tegenwoordig ook lekkere alternatieven in de schappen. Bijvoorbeeld met kappertjes, basilicum of Italiaanse kruiden. Check wel even de ingrediëntendeclaratie. Er moeten tomaten in zitten, kruiden, olie, tomatenpuree, eventueel zetmeel, een beetje(!) zout en misschien nog wat andere dingen, maar geen suiker, dat is nergens voor nodig. AH heeft een mooi assortiment heerlijke, gemakkelijke en gezonde tomatensauzen. Hier een voorbeeld.
· Geen tomaten in huis? Dat kun je oplossen door 200 ml extra tomatensaus toe te voegen, een half blikje gepelde tomaten of tomatenblokjes, of 1 blikje tomatenpuree en 150 - 200 ml water.
· Ricotta, wat is dat? Ricotta is een zachte kaas, het lijkt op dikke kwark, maar het is iets romiger. Het zit een beetje tussen hüttenkäse en roomkaas in. Het is een magere kaassoort en toch heerlijk romig. Lekker op een lasagne of pizza, mee in de oven of juist niet. En, het is ook super lekker op brood met een paar plakjes tomaat, peper en zout.
· Zijn er alternatieven voor ricotta? Ja zeker! Hier de alternatieven en hun hoeveelheden per persoon: 125 g hüttenkäse, 30 g geraspte kaas (Parmezaan, oude kaas, geitenkaas, belegen kaas, etc.), 30g feta of blauwe kaas, 30g vegan kaas naar keuze of 40 g zachte geitenkaas of mozzarella.
· Zijn er alternatieven voor haverrkoom? Absoluut! 100 ml rijstroom of sojaroom. (de laatste vind ik persoonlijk minder smaakvol) Je kunt ook kiezen voor 75 ml gewone kookroom, of 3 el roomkaas light, bijv. Philadelphia. in dat geval is het lekker om er eentje te nemen met kruiden, maar ook zonder is erg lekker.