Mosselstoof
met venkel
Avondmaaltijd of lunch voor 2 personen.
Bereiding ongeveer 25 minuten.
Ingrediënten:
250 ml vis- of groentebouillon
1 ui
1 knoflookteen
1 tl mosterdzaad
300g vastkokende aardappelen
¼ rode peper of een snufje chilipoeder
1 middelmaat winterpeen (+/- 150g)
1 venkel
1 tomaat
½ el roomboter
2 tl gedroogde oregano
1 kg mosselen (koop iets meer, je gooit er namelijk altijd een paar weg)
Optioneel: 6 takjes verse bladpeterselie
1 el extra vierge olijfolie
Peper & zout
Benodigdheden: kookpan of grote hapjespan met deksel
Bereiding:
Bereid de bouillon. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Was de aardappelen grondig, je hoeft ze niet te schillen, en snijd in blokjes van ongeveer 1½ cm. Halveer de winterpeen in de lengte en snijd in halve plakken. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd in dunne repen. Snijd de tomaat klein.
Was de mosselen grondig en gooi open mosselen die niet dicht gaan als je erop tikt weg.
Verhit de roomboter in een kookpanof hapjespan met deksel op middelhoog vuur en fruit de ui, knoflook, rode peper en mosterdzaad 2 minuten. Voeg de oregano toe en blus af met de bouillon.
Voeg de aardappelen en groenten toe, breng op smaak met peper en de chilipoeder als je geen rode peper gebruikt en laat afgedekt 8 minuten stoven op middelmatig vuur.
Snijd de peterselie fijn als je die gebruikt.
Voeg de mosselen en het grootste deel van de peterselie bij de groenten, zet het vuur middelhoog en kook, afgedekt, nog 6-8 minuten. Schep tussendoor 2 of 3 keer om.
Roer de extra vierge olijfolie door de stoof en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de overige peterselie.
Variatie, weetjes & tips:
· Ik lust geen mosselen! Bereid de groenten en aardappelen op dezelfde manier en vervang de mosselen door garnalen of in grove stukken gesneden witvis zoals koolvis of kabeljauw. Of, garneer de stoof na serveren met gerookte makreel, gerookte haring of gerookte forel.
· Andere groenten: vervang de venkel en wortel door bijvoorbeeld prei, bleekselderij, courgette of paprika.
· FODMAP: Laat de ui en knoflook achterwege en gebruik het groene van de bosui. Vervang de chilipeper door groene peper of iets meer versgemalen peper. Vervang de venkel door rode paprika en gebruik een Maggiblokje of een bouillon zonder ui en knoflook.