Noedel bowl met zoete soja-tahindressing
met gerookte tofu, groenten naar keuze
Veganistische avondmaaltijd voor 2 personen.
Bereiding +/- 40 minuten.
Ingrediënten:
250 g bloemkool
1½ el sojasaus
1 aubergine
1 kleine prei
½ chilipeper of ½ tl chilipoeder
150 g oesterzwammen
200 g gerookte tofu
3 tl olijfolie
½ el gembersiroop
60-75 g noedels naar keuze, bijvoorbeeld volkoren of noedels gemaakt van peulvruchten
Peper en zout
Zoete soja-tahindressing:
1 ½ el tahin
½ el gembersiroop of 1 tl honing
¾ el sojasaus
1 el limoensap, vers of concentraat
1 tl rijstwijnazijn of ½ tl witte wijnazijn
6 el water
Benodigdheden: bakplaat met bakpapier, kom, koekenpan, ovenbestendige kom of schaal, pan met deksel
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 - 220 graden. Breek de bloemkool in kleine roosjes, verdeel over een bakplaat met bakpapier en besprenkel met ½ el sojasaus. Bak de bloemkool 20 minuten in de oven.
Snijd ondertussen de aubergine in blokjes en de prei in ringen. Snijd de chilipeper fijn, verwijder wel de zaadjes vooraf. Scheur de oesterzwammen in repen.
Snijd de gerookte tofu in blokjes, meng in een kom met ½ el sojasaus en bewaar tot de bloemkool nog 5 minuten in de oven heeft. Leg de tofu dan naast de bloemkool en bak de resterende tijd mee.
Verhit 1 tl olijfolie in een koekenpan en bak de aubergineblokjes 5 – 6 minuten op hoog vuur. Besprenkel met ½ el sojasaus en ½ el gembersiroop en bak al roerend nog 1 minuut. Haal uit de pan en bewaar in een ovenbestendige kom.
Verhit opnieuw 1 tl olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de prei met de helft van de chilipeper of ¼ tl chilipoeder 5 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout. Haal daarna uit de pan en leg naast de aubergine in de ovenbestendige kom.
Breng ondertussen ruim water aan de kook voor de noedels.
Zijn de laatste 5 minuten van de bloemkool al aangebroken? Leg dan de gerookte tofu naast de bloemkool zodat het iets kan bakken, en zet de ovenbestendige kom met aubergine en prei ook in de oven zodat de groenten warm blijven.
Is de oven straks klaar voordat jij klaar bent? Ze hem uit, de ingrediënten blijven dan nog wel even warm en kun jij alles rustig afmaken.
Verhit nog eens 1 tl olijfolie in de koekenpan en bak de oesterzwammen met de overige chilipeper of chilipoeder en peper en zout naar smaak 4 – 5 minuten op middelhoog vuur. Zet daarna het vuur uit.
Kook ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking in een pan met deksel en giet af.
Maak ook de zoete soja-tahindressing: meng alle ingrediënten in de kom waar de gerookte tofu in zat. Meng goed en voeg eventueel meer water toe als je de dressing wilt verdunnen. Voeg extra van alle ingrediënten toe om het helemaal naar jouw smaak te maken.
Verdeel alle ingrediënten in een diepe bowl en garneer naar wens met verse munt of andere verse kruiden zoals koriander en eventueel een paar pinda’s voor de bite. Schenk de dressing over het gerecht.
Variatie, tips & weetjes:
· Andere lekkere groenten: vervang de bloemkool door bijvoorbeeld broccoli of sperziebonen, de aubergine en prei door courgette, paprika, paksoi of rode ui en de oesterzwammen door gewone champignons.
· Kun je geen gerookte tofu vinden? Je kunt het in veel supermarkten kopen, zoals Deka Markt, Dirk of Ekoplaza. Heb jij deze winkels niet in de buurt? Koop dan gewone gekruide tofublokjes. Je hoeft deze dan niet met sojasaus te mengen. Je kunt ze wel gewoon op de zelfde manier bereiden.
· Heb je geen noedels in huis? Je kunt de noedels prima vervangen door rijst!
· Liever niet vegan? Gerookte makreel is hier heerlijk bij. Vervang de tofu dan door 50-75 g kleingemaakte gerookte makreel per persoon.
· Extra toevoegingen: bijvoorbeeld wakame (zeewiersalade), een halve vel nori (zeewiervel), geroosterd sesamzaad, wasabi of sriracha.