One pot spelt
met pesto, vega(n) balletjes & Parmezaanse kaas
Avondmaaltijd, vegetarisch of veganistisch, voor 2 personen.
Bereiding 30 - 35 minuten.
Ingrediënten:
1 ui
1 knoflookteen
1 courgette
1 paprika
1 winterpeen
6 takjes verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
4 takjes verse oregano of 2 tl gedroogde oregano
1 el olijfolie
1 tomaat
1 tl paprikapoeder
150 ml passata of gezeefde tomaten
½ groentebouillonblokje voor 500 ml
100g spelt, of andere graan (zie variatie, tips & weetjes)
150g vega(n) balletjes
1 el pesto
2 el geraspte Parmezaanse kaas, of andere (vegan) kaas naar keuze
Peper & zout
Benodigdheden: grote pan met deksel, koekenpan
Bereiding:
Breng 100 ml water aan de kook. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de courgette, paprika en winterpeen in grove blokjes. Ris de tijm en oreganoblaadjes van de takjes en snijd grof.
Verhit ½ el olijfolie in een grote pan met deksel en fruit de ui en knoflook 2 minuten op middelmatig vuur. Zet het vuur iets hoger, voeg de courgette, paprika en winterpeen toe, breng op smaak met peper en zout en bak 2 – 3 minuten. Schep regelmatig om.
Snijd ondertussen de tomaat in grove stukken.
Voeg de tomaat, tijm, oregano en paprikapoeder toe en schep goed om. Voeg de passata of gezeefde tomaten toe, 100 ml kokend water en de spelt toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan, schep goed om en breng afgedekt aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat 12 – 15 minuten afgedekt koken. Schep tussendoor een keer om.
Verhit ½ el olijfolie in een koekenpan op middelmatig vuur en bak de vega(n) balletjes 5 minuten rondom. Zet daarna het vuur uit.
Voeg de pesto toe aan de spelt met groenten, meng goed en laat eventueel overtollig vocht iets inkoken door de deksel van de pan te laten en het vuur iets hoger te zetten. Zit er geen overtollig vocht in je pan dan is je gerecht nu klaar.
Verdeel de spelt met groenten over de borden, verdeel de vega(n) balletjes erop en garneer met de geraspte (Parmezaanse) kaas
Variatie, weetjes & tips:
· Snel en lang kokende spelt? De spelt (ook wel bekend als farro) uit dit recept komt van AH. Deze heeft een relatief kortere bereidingstijd omdat de korrel al is voorgekookt en daarna weer gedroogd. Haal je het bij de biowinkel dan is de bereidingstijd vaak langer, namelijk 30-45 minuten. Houd hier dus rekening mee qua kooktijd.
· Kun jij geen spelt vinden of ben je hier geen liefhebber van? Parelgerst of freekeh lijken erg op spelt en zijn daarom goede vervangers. Controleer wel even de kooktijd op de verpakking en pas je kooktijd daarop aan. Natuurlijk kun je ook voor gangbaardere granen kiezen, zoals bulgur, quinoa, rijst, gewoon volkorenpasta of peulvruchtenpasta.
· Andere groenten? Hier zijn vrij basic groenten gebruikt. Andere lekkere keuzes zijn champignons, prei, aubergine, spinazie, bosui, pompoenblokjes, boerenkool of mini bloemkoolroosjes.
· Andere kaas? Je kunt echt alles nemen wat je wilt. Het lekkerst is wel een pittige kaassoort, zoals Parmezaan, grana padano, oude kaas, geitenkaas of feta, of natuurlijk een plantaardige variant hiervan.
· FODMAP: vervang de spelt door quinoa of rijst, laat de ui en knoflook achterwege, vervang de courgette door een extra rode paprika en vlak voor het serveren 4 flinke handen spinazie, gebruik een Maggie bouillonblokje, vervang de pesto door deze tomatentapenade en de vega(n) balletjes door kort in de pan gebakken pulled oats of gewoon een handje pecannoten en lekker meer kaas.