Quinoa met geroosterde courgette en bloemkool
met veggie (meat)balls
Avondmaaltijd of lunch voor 2 personen, vegetarisch of veganistisch.
Bereiding 25 -30 minuten.
Ingrediënten:
1 ui
1 courgette
½ bloemkool
150-200 g vega of vegan (gehakt)balletjes of falafel
100 g quinoa
1 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl oregano
½ groentebouillonblokje voor 500 ml
2 el tahini
1½ el citroensap (of ¾ el witte azijn)
Peper & zout
Benodigdheden: bakplaat met bakpapier, pan met deksel, kleine kom, saladekom
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden en breng 200 ml water aan de kook voor de quinoa.
Snijd de ui in parten, de courgette in halve plakken en breek de bloemkool in roosjes. Snijd stevig bloemkoolblad grof. Dit kun je als je wilt ook gebruiken. Halveer de vega balletjes of falafel.
Verdeel de groenten, inclusief de stevige bloemkool balderen, over een bakplaat met bakpapieren bestrooi met peper en zout. Olie is niet nodig. Bak de groenten 20-25 minuten of tot ze naar wens gaar zijn. Schep halverwege een keer om en leg dan de vega balletjes of falafel op de groenten.
Verhit een pan met deksel op middelmatig vuur. Voeg de quinoa en kruiden toe. Bak de kruiden en quinoa al roerende 30 seconden. Olie is ook hier niet nodig.
Voeg vervolgens het gekookte water toe, verkruimel het bouillonblokje boven de pan en meng nog even goed zodat het bouillonblokje opgelost is. Kook de quinoa 12 – 15 minuten of zolang als aangegeven staat op de verpakking.
Meng in een kleine kom de tahini, citroensap of azijn, peper en zout met 5 el water. Meng goed en voeg eventueel extra water toe om het vloeibaarder te maken. Breng verder op smaak met peper en zout.
Meng in een saladekom de quinoa met de groenten en tahinsaus. Verdeel het gerecht over de borden en serveer de vega balletjes of falafel er bovenop.
Garneer eventueel met verse peterselie, munt of koriander. Ik had daarnaast ook nog wat overgebleven knapperige erwten als garnering gebruikt. Wees creatief en maakt er eventueel iets nog leukers van.
Variatie, weetjes & tips:
· Ik kon geen vegaballetjes vinden: geen nood, vega shoarma, gyros of feta kunnen dit perfect vervangen. Bak de shoarma en gyros op precies dezelfde manier of gebruik de feta na het serveren als garnering.
· Is je quinoa op? Gebruik dan couscous, rijst of linzen uit blik. In het laatste geval kun je ½ blik (125g uitlekgewicht) per persoon aanhouden. Je kunt ook 200g zoete aardappel per persoon in blokjes snijden en mee roosteren met de groenten, dit is dan je koolhydraatcomponent.
· Andere groenten: broccoli, pompoen, wortel, courgette, aubergine, paprika, knolselderij, champignons. Allemaal lekker en te bereiden op exact dezelfde manier.
· FODMAP: vervang de courgette en bloemkool door Hokaido of Kobocha pompoen, rode paprika en/of wortel, gebruik bouillon zonder ui en knoflook en vervang de vega balletjes door tempehblokjes gemengd met 2 el sojasaus, Vivera kruimgehakt (bak deze in de laatste 5 minuten mee) of speckjes, of De vegetarische slager kipstuckjes.