Ravioli
met spinazie, aubergine & Parmezaan
Avondmaaltijd of lunch, vegetarisch, voor 2 personen.
Bereiding ongeveer 30 minuten.
Ingrediënten:
1 ui
1 knoflookteen
1 aubergine
1 el olijfolie
2 tomaten of 250 g cherrytomaten
1 el gedroogde oregano
1 el gedroogde basilicum
250 g ravioli of tortellini naar keuze
2 el zuivelspread - light, gewoon of een vegan variant
3 el geraspte Parmezaanse kaas
Peper & zout
Benodigdheden: wok of hapjespan met deksel, pan met deksel
Bereiding:
Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 1 cm.
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur en bak de ui, knoflook en aubergine afgedekt, 8 minuten met peper en zout. Schep regelmatig om.
Breng ondertussen ruim water aan de kook voor de ravioli. Doe dit liever in de waterkoker dan op gas. Kook je elektrisch, kook het water dan in de pan met deksel.
Snijd de tomaten in blokjes.
Doe wat zout in de pan met deksel en kook de ravioli in het kokende water voor zolang als aangegeven staat op de verpakking. Meestal ongeveer 6 minuten.
Voeg de oregano, basilicum en tomaat toe aan de aubergine. Scheur de spinazie, eventueel in delen, klein boven de pan en laat al roerende slinken.
Voeg 50 ml kookvocht van de ravioli toe aan de groenten, de zuivelspread en 1 el Parmezaanse kaas. Meng goed, de saus zal hierdoor indikken. Voeg dan nogmaals ongeveer 50 ml kookvocht van de ravioli toe om de saus naar vloeibaarder te maken. Je kunt altijd meer of minder vocht toevoegen om jouw saus de gewenste consistentie te geven.
Breng de saus op smaak met peper en zout, voeg de ravioli toe, meng goed en verdeel het gerecht over de borden. Garneer met de overige Parmezaanse kaas.
Variatie, weetjes & tips:
· Geen ravioli kunnen vinden? Je kunt dit gerecht ook prima maken met gewone (volkoren) pasta en zelfs ook met een ander graancomponent zoals rijst, quinoa, bulgur of couscous. Of natuurlijk een peulvrucht uit pot of blik, lekker, gezond en super snel!
· Andere groenten: aubergine kun je vervangen door courgette, 2 paprika’s of bijvoorbeeld champignons. De spinazie kun je vervangen door boerenkool of prei. Voeg in dat geval de boerenkool of prei eerder toe aan de wok of hapjespan.
· Geen Parmezaanse kaas in huis? Oude kaas, geitenkaas, belegen kaas, feta of elke andere kaas die je lekker vindt kan over dit gerecht!
· FODMAP: als het goed is moet 1 aubergine kunnen. De ui kun je vervangen door het groene deel van een bos lente-uitjes en laat de knoflook uit het gerecht. Voeg eventueel extra kruiden toe zoals paprikapoeder, eventueel gerookt, gedroogde basilicum en gedroogde peterselie. Vervang de ravioli of tortellini door een glutenvrije pasta en gebruik lactosevrije zuivelspread.