Recept DTH

Risotto

Met groenten, ricotta & Parmezaan

Vegetarische avondmaaltijd voor 2 personen.
Bereiding 35 - 40 minuten.

Ingrediënten:
375 ml bouillon
1 ui
2 knoflooktenen
¼ knolselderij
1 paprika
1 aubergine
125 g risotto
1 el olijfolie of roomboter
1 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde rozemarijn
75 g ricotta
2 el geraspte Parmezaanse kaas
Peper en zout

Benodigdheden: pan met deksel, wok of hapjespan met deksel,

Bereiding:

Bereid de bouillon. Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Schil de knolselderij en snijd in kleine blokjes van ongeveer 0,5 bij 0,5 cm als dat lukt. Het handigst is om het stuk knolselderij in dunne plakken te snijden, vervolgens elk plak in de lengte in dunne repen en vervolgens overdwars in blokjes.

Snijd de paprika en aubergine ook klein. Deze mogen wel iets groter dan de knolselderij.

Verhit ½ el olijfolie of roomboter in een pan met deksel en fruit de ui en de helft van de knoflook 2 – 3 minuten op middelmatig vuur. Voeg de risotto en oregano toe en bak al roerende kort aan. Voeg vervolgens 1/3 van de bouillon toe en laat de rijstkorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer regelmatig door. Houd de risotto in de gaten terwijl je doorgaat met de volgende stap.

Verhit ondertussen de overige olijfolie of roomboter in een wok of hapjespan met deksel en bak de knolselderij met de rozemarijn en overige knoflook, afgedekt, 18 - 20 minuten. Voeg halverwege de paprika en aubergine toe en breng op smaak met peper en zout.

Terug naar de risotto. Voeg, zodra het grootste deel de bouillon door de rijstkorrels is opgenomen, opnieuw 1/3 van de bouillon toe en herhaal dit daarna met de rest van de bouillon. Blijf de risotto regelmatig goed doorroeren, zo wordt deze lekker smeuïg. Kook de risotto op laag vuur in ongeveer 20 minuten gaar. Houd eventueel tussen het roeren door de deksel op de pan. Voeg, als de korrels nog hard zijn, eventueel extra water of bouillon toe om de korrels verder te garen.

Voeg de risotto toe aan de groenten in de wok of hapjespan, meng goed en verdeel het gerecht over de borden. Verdeel de ricotta erover en garneer met de Parmezaanse kaas.


Variatie & tips:

·       Wil je andere groenten? Dit zijn lekkere combinaties: pompoen & spinazie of boerenkool, courgette & tomaat, champignons & een nadere soort paddenstoel zoals portobello, in de oven geroosterde bloemkool & broccoli, prei & pompoen.

·       Ricotta weetjes & alternatieven: ricotta is een zachte kaas, het lijkt op dikke kwark, maar het is iets romiger. Het zit een beetje tussen hüttenkäse en roomkaas in. Het is een magere kaassoort en toch heerlijk romig. Lekker op een lasagne of pizza, mee in de oven of juist niet. En, het is ook super lekker op brood met een paar plakjes tomaat, peper en zout. Je kunt het in dit gerecht vervangen door per persoon 3 el Parmezaanse kaas of grana padano, 25 g harde of zachte geitenkaas, feta of voor de echte dare devils 25 g blauwe kaas.

·       Liever vegan? Rooster dan 1 ½ el pijnboompitten, pompoenpitten of zonnebloempitten per persoon in een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en garneer hiermee je maaltijd. Strooi daarbij eventueel ook nog wat edelgistvlokken over de risotto.

·       FODMAP? Laat de ui en knoflook weg, gebruik een Maggie bouillonblokje en vervang de aubergine door spinazie, oranje pompoen, oesterzwammen

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg