Romige groene vegan winterpasta
met knolselderij, spruitjes & doperwten (of andere groenten naar keuze)
Avondmaaltijd of lunch, vegetarisch of veganistisch, voor 2 personen.
Bereiding 30 - 35 minuten.
Ingrediënten:
1 grote ui
1 knoflookteen
½ knolselderij
300g spruitjes
1 el mosterdzaad
1 el olijfolie
1 el oregano
80g pasta naar keuze
½ groente bouillonblokje
2 tl witte wijnazijn
200g diepvries doperwten
2 el (vegan) roomkaas (bijvoorbeeld deze van Oatly)
2 el edelgistvlokken
Peper & zout
Benodigdheden: pan met deksel, wok of hapjespan met deksel, kleine kom of mok
Bereiding:
Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de pasta.
Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Schil de knolselderij en snijd in blokjes van maximaal ½ cm. Verwijder eventueel lelijke blaadjes en stammetjes van de spuitjes en snijd doormidden.
Verhit een wok of hapjespan op middelhoog vuur en bak de mosterdzaad 1 – 2 minuten. Voeg de olijfolie, ui en knoflook toe en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de knolselderij en oregano en bak, afgedekt, 2 minuten.
Kook ondertussen de pasta zolang als aangegeven staat op de verpakking. Schenk 100 ml kokend water uit de pan van de pasta in een kleine kom of mok en los hierin het bouillonblokje op.
Voeg de spruitjes en bouillon toe aan de groenten, breng op smaak met peper en laat, afgedekt, 5 minuten pruttelen.
Voeg vervolgens de doperwten en witte wijnazijn toe en verhit al roerende 2 - 3 minuten of tot de doperwten ontdooid zijn.
Voeg de (vegan) roomkaas en edelgistvlokken toe en roer tot de roomkaas volledig is gesmolten. Voeg eventueel een extra scheutje water toe als je het geheel iets sauziger wilt hebben.
Voeg de pasta bij de groenten en breng alles verder op smaak met peper en zout. Verdeel het gerecht over de borden en garneer naar wens met meer edelgistvlokken.
Variatie, weetjes & tips:
· Welke pasta? Natuurlijk kun je voor gewone volkoren tarwe- of speltpasta koezen. Maar wil je net even een wat eiwitrijker gerecht, dan kun je ook kiezen voor een variant gemaakt va peulvruchten. Bijvoorbeeld deze van AH of deze van Jumbo. Kies je eigen favoriet, er is tegenwoordig zo veel keus, maar vergeet niet dat gewone volkoren pasta net zo lekker en net zo gezond is, én meestal een stuk goedkoper.
· Hoeft het voor jou niet perse vegan? Dan kun je dit ook doen: vervang de olijfolie door roomboter, dit geeft een iets romigere smaak. Kies een gewone roomkaas of zuivelspread, eventueel een light variant zoals van Philadelphia of een huismerk zuivelspread. En, vervang de edelgistvlokken door gewone geraspte kaas. Kies bij voorkeur Parmezaanse kaas, grana padano, extra belegen of oude kaas, die zijn wat pittiger van smaak.
· Andere groenten? Vervang de knolselderij door bloemkool en de spruitjes door spinazie, prei, broccoli, courgette of champignons. De doperwten zijn in dit gerecht een eiwit- en koolhydraatbron en daarom niet te vervangen door een groente. Je kunt natuurlijk wel de doperwten weglaten, een extra groente toevoegen voor genoeg volume en smaak, maar dan ook een vervangend eiwitcomponent toevoegen. Denk hierbij aan geraspte kaas, een handje noten of pitten of bijvoorbeeld gerookte zalm, makreel of forel. De pasta is in dit geval 100% je koolhydraatcomponent.