Snelle lasagne
gemakkelijker dan dit ga je hem niet vinden
Lunch of avondmaaltijd voor 2 personen, vegetarisch.
Bereiding 15 minuten + 30-35 minuten.
Ingrediënten:
1 ui
2 knoflook tenen
250g champignons of 250g extra diepvriesgroente
1 el olijfolie
1 el oregano
1 el paprikapoeder
1200 ml tomatensaus (zie variatie, tips & weetjes)
½ groentebouillonblokje
750g diepvriesgroenten (zie variatie, tips & weetjes)
Optioneel: 1 pak vegetarisch rul gehakt (+/- 200g)
3 el zuivelspread light
1 pak lasagne vellen
75g geraspte kaas, zonder vegetarisch gehakt heb je 100g nodig
Peper en zout
Benodigdheden: wok of hapjespan met deksel, ovenschaal van ongeveer 23 x 33 x 7 cm
Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden.
Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in plakken.
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de champignons toe en bak nog 2 minuten.
Voeg vervolgens de oregano, paprikapoeder, tomatensaus en diepvriesgroenten toe, verkruimel het bouillonblokje boven de pan en bestrooi met peper. Dek de pan af en breng de saus aan de kook
Voeg dan de zuivelspread toe en roer tot deze volledig gesmolten is.
Voeg als laatste het vegetarische gehakt toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Zet daarna het vuur uit. Is de saus te dik? Voeg dan een klein scheutje water toe.
Vet een ovenschaal in met een klein beetje olie en bouw de lasagne.
Verdeel ¼ deel van de saus over de bodem van de ovenschaal. Bedek de saus met 1 laag lasagnevellen. Schenk daar overheen weer ¼ deel van de saus. Verdeel dit goed over de lasagnevellen. Het is oke als dit een dun laagje is. Herhaal alles tot je 3 lagen lasagnevellen hebt. Druk de 3e laag goed aan, hierdoor wordt de lasagne steviger. Eindig met een laagje saus en verdeel de geraspte kaas daar overheen.
Bak de lasagne 30 minuten in de oven. Laat de lasagne daarna 5 minuten op het aanrecht rusten. Dit helpt de lasagne steviger te worden.
Serveertip: stoom een paar handen diepvries broccoli in een stoompan of een stoommand boven een pan met kokend water, of geef het een paar draaien in de magnetron. Bestrooi daarna met peper en zout en serveer naast de lasagne met een flinke schep hüttenkäse.
Variatie, tips & weetjes:
· Wist je dat diepvriesgroenten net zo gezond zijn als verse en soms zelfs gezonder? Dat komt omdat groenten vitamines en mineralen verliezen vanaf het moment dat ze geoogst worden tot het moment dat ze op jouw bord belanden. Dit kan soms enkele dagen tot weken of maanden duren. Diepvriesgroenten worden daarentegen na het oosten meteen kort geblancheerd, in kokend water gelegd voor enkele seconden, en daarna direct ingevroren. Op deze manier heb je maximaal behoud van voedingsstoffen. Daarnaast worden de groenten die ingevroren worden vaak in het seizoen geplukt én bederven ze niet. Plus, gesneden groenten zijn vaak ‘lelijke’ groenten, dus fijn dat daar ook een bestemming voor is! Diepvriesgroenten zijn in alle opzichten heel duurzaam dus. Nog twee bijkomende voordelen, diepvriesgroenten zijn meestal goedkoper dan vers en, als je zorgt dat je altijd een zak diepvriesgroenten in huis hebt kun je altijd een maaltijd met groenten bereiden! Loop dit schap dus niet meer zomaar voorbij.
· Welke diepvriesgroenten: kies één soort, mix een paar soorten groenten of kies voor een kant en klare mix. Heel veel kan! Kies vooral wat jij lekker vindt. Voorbeelden die kunnen zijn een Italiaanse roerbakmix of gegrilde groenten. Ja die zijn tegenwoordig ook bevroren te krijgen! Of ga voor spinazie, boerenkool, broccoli, prei, pompoen en/of doperwten.
· Welke tomatensaus? Hieronder een aantal voorbeelden:
o AH ongekruid: deze of deze
o AH gekruid: deze of deze
o Jumbo ongekruid: deze of deze
o Jumbo gekruid: deze of deze
· FODMAP: maak de tomatensaus met tomatenpuree. Gebruik 210g (3 blikjes) met 1200 ml water. Of ga voor 2 blikjes tomatenpuree met 800 ml water en 4 kleingesneden verse tomaten. Laat de ui, knoflook en champignons. Kies wortel of rode paprika in plaats van champignons. Verdubbel de hoeveelheid paprikapoeder en oregano en gebruik een maggieblokje als bouillonblokje. Gebruik diepvriesgroenten waar jij tegen kunt of die in de groente lijst staan. Gebruik als laatste deze lasagnebladen of deze.