Recept DTH

Spaghetti met pompoensaus

met champignons & ricotta

Spaghetti met pompoensaus, champignons en ricotta

Avondmaaltijd of lunch, vegetarisch, voor 2 personen.
Bereiding ongeveer 30 minuten.

Ingrediënten:
1 ui
1 knoflookteen
400 g champignons
½ oranje pompoen
1 el olijfolie
2 tl gedroogde oregano
2 tl gedroogde basilicum
1 el witte wijnazijn
100 g volkoren spaghetti, of andere pasta naar keuze
1 el zuivelspread of roomkaas light
125 g ricotta
Peper & zout

Benodigdheden: wok of hapjespan met deksel, pan met deksel

Bereiding:

Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in plakken en de pompoen in blokjes van ½ - 1 cm.

Verhit ½ el olijfolie in wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur en fruit de ui en de helft van de knoflook 2 minuten. Voeg de champignons toe, bestrooi met peper en zout en bak 5 minuten. Haal uit de pan en bewaar apart. Let op, er komt vocht uit de champignons, gooi dit niet weg, bewaar dit met de champignons.

Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de pasta.

Verhit weer ½ el olijfolie in dezelfde wok of hapjespan op middelhoog vuur en bak de pompoen en overige knoflook 1 minuut. Voeg de oregano, basilicum, 100 ml water en de witte wijnazijn toe. Breng goed op smaak met peper en zout, dek de pan af en laat 10 minuten stoven op middellaag vuur, of tot de pompoen zacht is.

Kook ondertussen de pasta zolang als aangegeven staat op de verpakking.

Haal de deksel van de wok of hapjespan af en plet een deel van de pompoenblokjes met een spatel. Voeg de champignons en zuivelspread of roomkaas toe en meng goed. Voeg op gevoel een scheutje kookvocht van de pasta toe om er een sausje van te maken. Dit zal ongeveer 50 – 100 ml zijn. Wees niet te scheutig, je kunt altijd extra vocht toevoegen. Ben je toch te scheutig geweest? Geen nood! Zie variatie, tips en weetjes voor een oplossing hiervoor.

Proef de saus en breng deze verder op smaak met peper en zout.

Voeg de spaghetti toe aan de wok of hapjespan, meng goed en verdeel het gerecht over de borden. Verdeel de ricotta er overheen en bestrooi met nog wat peper en eventueel zout.


Variatie, weetjes & tips:

·        Welke pasta? Welke jij lekker vindt! Je kun voor gewone volkoren tarwe- of speltspaghetti kiezen of kies een korte pasta. En wil je een iets eiwitrijker gerecht, dan kun je ook kiezen voor een variant gemaakt van peulvruchten. Bijvoorbeeld deze van AH of deze van Jumbo. Kies je eigen favoriet, er is tegenwoordig zo veel keus, maar vergeet niet dat gewone volkoren pasta net zo lekker en net zo gezond is, én meestal een stuk goedkoper.

·        Oeps! Mijn saus is iets te waterig! Geen zorgen. Zet het vuur onder de pan hoog, haal de deksel van de pan en laat de saus al roerende inkoken. Het vocht verdampt zo en de saus dikt weer in. Lukt dit niet, roer dan ½ el maïzena of bloem in een kommetje met 50 ml water tot een papje en roer dit papje door de saus. Het zetmeel zal de saus direct indikken.

·        Liever vegan? Vervang de zuivelspread of roomkaas door een vegan alternatief, bijvoorbeeld de plantaardige roomkaas van Oatly. Vervang de ricotta door een handje noten of pitten en garneer de maaltijd met edelgistvlokken.

·        Liever andere groenten? De pompoen is de basis van deze saus, dus zorg ervoor dat je die wel in huis hebt. De champignons kun je vervangen door elke andere willekeurige groente, zoals spinazie, paprika, courgette, aubergine, prei of andere lekkere paddenstoelen.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg