Recept DTH

Seitan

met spelt (of een andere graan) & pesto

Avondmaaltijd, vegetarisch of veganistisch, voor 2 personen.
Bereiding 30 - 35 minuten.

Ingrediënten:
200 ml kokend water
100g spelt, of een andere graan zoals bruine rijst, quinoa of bulgur
½ bouillonblokje voor 500 ml
1 ui
1 knoflookteen
2 paprika’s
1 aubergine
½ courgette
1 el olijfolie
1 tl oregano
1 tl tijm
1 tl gerookte (of gewone) paprikapoeder
150g seitan
1 el donkere balsamicoazijn
1 el pesto, optioneel veganistische pesto
Optioneel: 6 takjes verse munt, peterselie, koriander of dille
Peper & zout

Benodigdheden: kleine pan met deksel, wok of hapjespan met deksel, koekenpan

Bereiding:

Breng 200 ml water aan de kook. Meng in een kleine pan met deksel je favoriete graan met het gekookte water, verkruimel het bouillonblokje erboven, roer even door en kook de graan, afgedekt, in 12 – 15 minuten droog, of zolang als aangegeven staat op de verpakking. Schep de graankorrels daarna los en bewaar apart.

Snipper ondertussen de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de paprika in dunne repen en de courgette en aubergine in halve plakken.

Verhit ½ el olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de ui en knoflook 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de paprika, courgette, aubergine, oregano, tijm en (gerookte) paprikapoeder toe, breng op smaak met peper en zout en bak de groenten, afgedekt, 12 minuten. Schep tussendoor regelmatig om.

Verhit ondertussen ½ el olijfolie in een koekenpan en bak de seitanstukken 5 minuten op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Zet, als de seitan een beetje bakrandjes gekregen heeft, het vuur uit en bewaar de seitan in de pan.

Haal vervolgens de deksel van de wok of hapjespan af en blus de groenten af met de balsamicoazijn. Schep alles goed om en voeg dan de pesto toe.

Voeg als laatste de gekookte granen bij de groenten en breng het gerecht verder op smaak met peper en zout.

Verdeel het gerecht over de borden met de seitan er bovenop en eventueel fijngesneden verse munt, peterselie, koriander of dille.

Kennism variatie & tips:

·       Sei-wat? Seitan is ‘gewassen’ tarwe. Gewassen wil zeggen dat alle zetmeel (de koolhydraten) eruit zijn gespoeld, nadat er een deegbal van gemaakt is. Hierdoor blijven alleen de eiwitketens, de gluten, over. Dit maakt dit product tot een zeer hoogwaardig én duurzaam eiwitbron. En een mooie bijkomstigheid, het bevat ook nog eens heel weinig calorieën. Seitan is in verschillende vormen te krijgen. In stukjes, zoals hierboven op de foto, kom het het meest tegen. Ik ben groot fan van de Yakso seitan van de biologische winkel, maar bij AH of Jumbo is het ook te krijgen van het merk Smaakt.

·       Kun je geen seitan vinden? Gebruik dan vegetarische kipstukjes, vegetarische andere stukjes, vegetarisch gehakt of falafel. Je kunt in plaats van de seitan ook je gerecht simpelweg garneren met 30g feta of geitenkaas per persoon. liever niet vega of vegan? Neem dan 75g gerookte makreel, forel of gebakken kipfilet.

·       Owjee deze groenten waren uitverkocht? Geen nood! In dit gerecht kan alles. Je kunt één of meerdere groenten vervangen door prei, wortel, venkel, champignons, pompoen, boerenkool, bloemkool of broccoliroosjes, knolselderij, bosui, oesterzwammen, sperziebonen of snijbonen.

·       FODMAP: vervang de spelt door rijst of quinoa en kook dit met een Maggie bouillonblokje. Laat de ui en knoflook eruit. Kies uit de tip hierboven voor fodmap-arme groenten. Vervang de balsamicoazijn door witte wijnazijn of geen azijn en vervang de pesto door 1 el extra vierge olijfolie en 1 el geraspte Parmezaanse kaas of oude kaas die je vlak voor het serveren door je gerecht heen roert.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg