Spinazie-pompoencurry
met zoete pindatempé
Spinazie-pompoencurry met zoete pindatempé
Veganistische avondmaaltijd voor 2 personen.
Bereiding +/- 30 - 35 minuten.
Ingrediënten:
¾ groentebouillonblokje
75 g bruine basmatiijst of zilvervliesrijst
1 ui
1 knoflookteen
1 duimgrootte stuk gember
2 tomaten
1 wortel (200g)
½ pompoen (+/- 500 g)
½ el olijfolie
2 tl garam masala (zie tips)
Optioneel: 1 tl komijnpoeder, ¼ tl chilipoeder en/of ½ tl kurkuma
125 ml kokosmelk
200 g spinazie
Peper
Voor de tempé:
1 el pindakaas
2 el ketjap manis
1 tl sojasaus
2 el water
½ tl witte of rode wijnazijn
150g naturel tempé
Benodigdheden: kleine (steel)pan met deksel, kom, ovenrooster of bakplaat met bakpapier, wok of hapjespan met deksel,
Bereiding:
Breng 150 ml water aan de kook. Doe de rijst in een kleine (steel)pan met deksel, verkruimel ¼ van het het bouillonblokje erboven, voeg de rijst toe en kook de rijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar of zolang als aangegeven staat op de verpakking. Laat daarna afgedekt nagaren.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Snipper de ui en pers of snijd de knoflook en gember fijn. Snijd de tomaat in blokjes en de wortel en pompoen in grove stukken. Je hoeft de pompoen niet te schillen!
Snijd de tempé in blokjes. Meng de overige ingrediënten voor de tempé in een kom, voeg de tempé toe en meng goed tot alle blokjes bedekt zijn met de marinade. Verdeel de tempé over een bakplaat of ovenrooster met bakpapier en bak 15 minuten in de oven.
Verhit ondertussen de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de ui, knoflook en gember 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de garam masala en eventueel de overige specerijen toe en bak 30 seconden. Zo komen de smaken los. Voeg daarna de tomaten, kokosmelk en 150 ml water toe. Verkruimel het resterende halve bouillonblokje boven de pan, breng op smaak met zout en breng aan de kook. Voeg dan de wortel en pompoen toe en laat, afgedekt, 12 – 15 minuten koken op middelmatig, of tot de pompoen zacht is. Scheur daarna de spinazie boven de pan klein en laat al roerende slinken.
Verdeel de curry over diepe kommen ov borden. Schep de rijst en tempé erbij.
Vairatie, tips & weetjes
· Ketjap: ketjap manis is een soort zoete sojasaus. Voor de Nederlanders heel bekend. Je kunt 2 el ketjap vervangen door 1 ½ el sojasaus en 1 tl honing of gembersiroop.
· Garam masala: dit is een oosters kruidenmengsel en een super basis voor een curry! Je kunt het bij AH vinden of in andere supermarkten, of in toko’s en Turkse en Marokkaanse supermarkten.
· Optionele specerijen: deze geven extra smaak en als je ze hebt zijn ze zeker de moeite waard om toe te voegen. Heb je ze niet? Geen zorgen, je curry wordt net zo lekker!
· Huh, hoef ik de rijst niet af te gieten? Nee. Een makkelijke vuistregel is dat rijst 2 keer zijn eigen gewicht aan vocht opneemt, we noemen dit ook wel een verhouding 1:2. Dus, 75g rijst neemt 150ml vocht op. Lekker makkelijk en zo verspil je ook geen water.
· Andere groenten? Dit is mij favoriete combinatie. Natuurlijk kun je alle groenten vervangen. Lekker in een curry zijn venkel, bloemkool, broccoli, knolselderij, paprika, courgette, spitskool of wittekool.
· Geen rijst in huis? Je kunt 100g zoete aardappel per persoon in blokjes snijden en tegelijk met de groenten toevoegen. Je kunt net als de rijst ook quinoa koken. Of, voeg in de laatste 5 minuten kikkererwten of linzen uit blik toe, 100 – 125g per persoon. En als laatste optie, volkoren noedels. Kook 35-40g in ruim water.
· Geen liefhebber van tempé? Je kunt naturel tofu op dezelfde manier marineren en bereiden. Wel even droogdeppen die tofu. Ook kun je de tempé vervangen door de curry te garneren met een hand cashewnoten of pinda’s, het te serveren met een gekookt eitje, garnalen mee te koken met de groenten of vlak voor het opdienen 75-100g vega rulgehakt toe te voegen.
· Liever niet vega? Bak 75g rundergehakt of kipfilet aan samen met de ui en knoflook.