Recept DTH

Visstoof

met spelt (of een andere graan)

Avondmaaltijd of lunch, vegetarisch, voor 2 personen.
Bereiding ongeveer 30 minuten.

Ingrediënten:

100g spelt, of andere graan naar keuze
½ bouillonblokje voor 500 ml
2 el geschaafde amandelen
1 ui
1 knoflookteen
2 paprika’s
1 Winterpeen
1 el olijfolie
1/2 el gedroogde Italiaanse kruiden
1/2 el gedroogde oregano
1/3 el gedroogde basilicum
1/2 tl gerookte paprikapoeder
1 tl gewone paprikapoeder
1 blik / 400g geblikte cherrytomaten
2 el kappertjes
1 tl honing
2 witvisfilets naar keuze (100g p.s.)
2 el rozijnen
Peper & zout

Benodigdheden: pan met deksel, wok of hapjespan met deksel

Bereiding:

Breng 200 ml water aan de kook. Meng de spelt, of andere graan naar keuze, met het kokende water in een pan met deksel, verkruimel het bouillonblokje erboven en kook de spelt zolang als aangegeven staat op de verpakking. Laat daarna afgedekt nagaren.

Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de paprika’s in dunne parten. Halveer de winterpeen en snijd in dunne halve plakken.

Verhit een wok of hapjespan zonder olie op hoog vuur en bak de geschaafde amandelen goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.

Verhit de olijfolie in dezelfde wok of hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook 1 minuut. Voeg de paprika’s en winterpeen toe en bak 2 minuten. Schep regelmatig om. Voeg vervolgens de Italiaanse kruiden, oregano, basilicum, gerookte paprikapoeder en geblikte cherrytomaten toe. Plet de meeste cherrytomaten zodat het sap vrijkomt, dek de pan af en laat 10 minuten koken op middellaag vuur.

Snijdt ondertussen de kappertjes grof. Voeg de kappertjes, 1 el van het vocht van de kappertjes, de honing en 50 ml water toe aan de wok of hapjespan en laat rustig verder koken. 

Snijd de visfilets in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm. Leg deze in de wok of hapjespan, dek de pan weer af en kook nog 3 minuten. Schep tussendoor voorzichtig 1 keer om.

Roer de rozijnen door de spelt en breng de visstoof verder op smaak met peper en zout. Verdeel beide over de borden en garneer met de geschaafde amandelen.

Variatie, weetjes & tips:

·        Welke vis? Elke witvis past in dit gerecht! Denk bijvoorbeeld aan kool, schelvis, heek, etc. Ook zalm is een lekkere keuze, of garnalen. Hoe dan ook, kies vis met het ASC of MSC logo. Hiermee draag je bij aan verantwoord visvangst.  

·        Liever vega? Vervang de vis door vega kipstukjes. Bak deze kort op in een aparte koekenpan en garneer het gerecht hiermee na het opdienen. Kook ze niet mee in de stoof, dan worden ze zompig. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van vega kipstukjes het gerecht ook te garneren met feta.

·        Ik kan geen cherrytomaten in blik vinden! Geen nood, kies dan gewone tomaten in blik. Kies bij voorkeur voor het merk Mutti, daarvan is bekend dat de werknemers in de keten van oogst tot blik in goede omstandigheden werken en een eerlijke prijs betaald krijgen.

·        Andere groenten: de paprika’s kun je vervangen door paddenstoelen, courgette, aubergine, prei of spinazie. De winterpeen door koolraap of een andere harde groente.

·        FODMAP: laat de ui en knoflook achterwege, vervang de geblikte cherrytomaten door passata/tomatensaus en de honing door suiker. Kies in plaats van spelt voor rijst.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg