Zoete aardappel-pompoenhummus
met een extra recept zoals de foto
Bijgerecht of spread, veganistisch.
Bereiding +/- 30 minuten.
Ingrediënten:
200 g oranje pompoen of flespompoen
150 g zoete aardappel
1 knoflookteen
125 g kikkererwten in blik (+/- 1/2 blik)
1 el tahin
2 - 4 el citroensap, vers of concentraat
1 tl komijnpoeder
Peper en zout
Benodigdheden: bakplaat met bakpapier of pan met deksel, hoge kom, staafmixer
Bereiding:
Wanneer je bereiding 1 volgt, verwarm dan de oven voor op 220 graden. Ga je voor bereiding 2, breng dan 200 ml water aan de kook.
Snijd de pompoen en zoete aardappel in blokjes van 1 - 1,5 cm. Je hoeft ze niet te schillen, goed wassen is voldoende.
Kies kies nu een bereiding:
- Bereiding 1 (geroosterd): verdeel de pompoen en zoete aardappel op een bakplaat met bakpapier en bestrooi met peper en zout. Leg de knoflookteen er in de schil bij en bak ongeveer 15 - 20 minuten in de oven. Pel daarna de knoflookteen, maar let op deze is heet!
- Bereiding 2 (gekookt): pel de knoflookteen en meng de knoflookteen, pompoen en zoete aardappel met 200 ml kokend water en een beetje zout in een pan met deksel. Kook alles, afgedekt, 12-15 minuten. Giet daarna af, maar bewaar het kookvocht.
Ga in beide gevallen hier weer verder:
Giet ondertussen de kikkererwten af en bewaar het vocht. Doe de kikkererwten, tahin, 2 el citroensap en de komijnpoeder in een hoge kom.
Voeg de pompoen, zoete aardappel en knoflookteen toe aan de hoge kom. Voeg 10 el (100 ml) kikkererwtenvocht toe (mocht je geen 100 ml hebben, vul het aan met gewoon water, of bij bereiding 2 wat achtergehouden kookvocht) en breng op smaak met peper en zout. Pureer alles met een staafmixer. Voeg extra water/kookvocht toe om de hummus naar wens smeuïger te maken en breng verder op smaak met meer citroensap, peper en zout.
De hummus is heerlijk op brood, op een salade, op een warm Midden-Oosters gerecht (zie tip) of als dip voor je snackgroenten. In het laatste geval kun je 1 el hummus mengen met 2 el yoghurt of kwark. Zo heb je meer dip, meer voedingsstoffen (calcium, eiwitten en Vit B12), maar niet perse veel meer calorieën.
Variatie & tips:
· Binnen 10 minuten kan deze hummus klaar zijn: eerder in de week dat ik deze hummus ging maken had ik al een hele bakplaat met groenten in de oven geroosterd. De pompoen en zoete aardappel waren een restje. Daarmee was deze hummus in 10 minuten gemaakt. Ga je groenten bereiden? Maak dan meer. Met kikkererwten, tahin, water, kruiden, peper en zout maak je in een paar minuten een heerlijke spread, dip of smaakmaker.
· Andere combinaties in plaats van pompoen en zoete aardappel:
o aubergine & bloemkool
o rode biet (die voorgekookte variant) & pastinaak
o wortel & ui
o knolselderij & champignons
o Of gewoon 1 groente i.p.v. 2
· Zoals op de foto: Kook 100 g zilvervliesrijst in 200 ml groentebouillon. Bak 1 ui, 1 knoflookteen, 1 winterpeen, 1 rode paprika en 1 courgette of aubergine 2 minuten in 1/2 el olijfolie op hoog vuur. Voeg 1/2 blikje tomatenpuree toe, 1 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl komijnpoeder, 1 tl gedroogde tijm, 1 tl gedroogde oregano, 1/2 tl cayennepeper, 2 in blokjes gesneden tomaten en 100 ml water toe. Breng op smaak met peper en zout, meng goed en laat 10 minuten, afgedekt, koken op middelmatig vuur. Roer regelmatig door. Voeg de rijst toe, meng goed en verdeel het gerecht over de borden op eventueel een laagje sla of spinazie. Garneer je maaltijd met 15 g feta per persoon, een flinke schep hummus en eventueel een kleine sprenkel pompoenpitten.
· FODMAP: laat de knoflook eruit, vervang de zoete aardappel door knolselderij, wortel of meer pompoen en vervang de kikkererwten door gewone aardappel.