Recept DTH

Amaranthpap

met pindakaas en banaan

Ontbijt voor 1 persoon, vegan.
Bereiding 10 - 15 minuten.

Amawat??? Amaranth is net als quinoa en boekweit eigenlijk geen graan maar een zaad. Wel levert het je, net als quinoa en boekweit, ongeveer dezelfde voedingsstoffen als granen. Beter gezegd, als volkoren granen. Of misschien net een beetje meer in sommige gevallen. Een topper om mee te variëren dus. Amaranth is rijk aan eiwitten, vezels, ijzer, calcium, selenium, meerdere B-vitamines en super complexe koolhydraten. Je kunt het als hele korrel kopen, ideaal om zo nu en dan je rijst, bulgur of couscous mee te vervangen, of als vlok. Maar eigenlijk lijkt het dan nog steeds op een kleine korrel. In dit laatste geval is het een mooi alternatief voor havermout.

Variatie in de voeding is super belangrijk om je darmen, en dus je immuunsysteem gezond te houden. Maar wat nou als je groot fan bent van pap en dus elke ochtend havermout eet? Laten we voorop stellen dat daar niks mis mee is. Je kunt immers ook genoeg variatie aanbrengen in de rest van je dag. Maar wil je ook variatie in je ontbijtgranen, dan is dit bij uitstek een product om in te zetten. Zo kun je toch variëren, maar wel lekker elke ochtend de dag beginnen met een gezonde pap. Wil je nog meer variatie? De biologische winkels verkopen ook teffvlokken, boekweitvlokken, rijstvlokken of quinoavlokken. Allemaal super lekker om je pap mee te bereiden. Je kunt ze volledig inzetten, of gemend, met elkaar en/of met havermout. Verban havermout alleen niet uit je huis, deze graan blijft een geweldig ontbijtproduct, houden dus!!

Ingrediënten:
20 g amaranthvlokken (zie tip)
10 g havermout
½ el lijnzaad
½ el chiazaad, of nog ½ el lijnzaad
½ el geraspte kokos, of nog ½ el lijnzaad of chiazaad
100 ml melk naar keuze
100 ml water
½ tl vanille-extract
¾ banaan
1 tl pindakaas
½ el topping naar keuze
 
Benodigdheden: steelpan 

Bereiding:
Meng de amaranthvlokken, havermout, lijnzaad, chiazaad en kokosrasp met de melk, het water en de vanille-extract in een steelpan. 
 
Snijd ½ banaan klein, voeg toe aan de steelpan en breng het geheel aan de kook. 
 
Zet daarna het vuur laag en kook nog ongeveer 5 minuten. Roer regelmatig goed over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen. Voeg eventueel een extra scheutje water of melk toe als je pap te stevig wordt.
 
Snijd ondertussen de overige banaan in hele dunne plakken. Hoe dunner je de plakken snijdt, hoe meer je er hebt voor de finishing touch.
 
Giet de pap in een ontbijtkom, schep 1 tl pindakaas in het midden en verdeel de banaanplakken rondom. Garneer je ontbijtbowl met een 1/2 el topping, zoals pitten, granola, cacaonibs, kokosrasp of een ½ blokje fijngehakt pure chocolade. Of kies voor nog een beetje extra fruit.


Variatie, tips & weetjes:


Heb je geen amaranth kunnen vinden? Neem dan gewoon 30g havermout of ga voor teffvlokken, boekweitvlokken, rijstvlokken of quinoavlokken. 

Ander fruit? Kies bijvoorbeeld voor appel of peer, en voeg dan ook wat kaneel toe. Of ½ banaan in je pap en ½ perzik als topping, of vervang een deel van de banaan door bosbessen of mango.

Lekkere smaakmakers: je gebruikt hier vanille-extract, maar ook kaneel, cacaopoeder, gemberpoeder, koekkruiden of een heel klein snufje kardemom zijn erg lekker in een warm ontbijtje. 

Ook super lekker: heb je kokosmelk over van een curry eerder deze week? Vervang een klein deel van de melk door een gelijke hoeveelheid van die heerlijke romige kokosmelk. Succes gegarandeerd? Wist je trouwens dat je restjes kokosmelk voor curries heel makkelijk in vormpjes voor ijsblokjes kunt bewaren? Je kunt die dan heel gemakkelijk aan dit soort ontbijtjes toevoegen, of aan heerlijke koude smoothies.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg