Chocoladehavermout met peer, pindakas & cacao nibs

Ontbijt voor 1 persoon, vegetarisch of veganistisch.

Bereiding minder dan 10 minuten.

 

Dit ontbijt is zowel koud als warm super lekker! Ik maak soms 3-4 porties in een keer. Ik verdeel het meteen in vier ontbijtkommen en bewaar het in de koelkast, of ik bewaar het in een grote kom en schep ‘s ochtends een deel in een ontbijtkom. Peer erover, topping en klaar ben je! Zonder stress! Je kunt dit ontbijt 4-5 dagen gekoeld bewaren. Of, 3 maanden invriezen. Ja, invriezen.

 

Ingrediënten:     

35g havermout, of zie variatie, tips & weetjes

1 el chiazaad

1 tl cacaopoeder

Optioneel: ¼ tl kaneel

1 el chocolade eiwitpoeder, of 1 kleine geprakte banaan

100 ml melk naar keuze, zie variatie, tips & weetjes

1 kleine of ½ grote rijpe(!) peer

Topping: 1 el granola, 1 el cacaonibs, 1 tl pindakaas,

 

Benodigdheden: kleine steelpan, ontbijtkom

 

Bereiding:

 

Meng de havermout, chiazaad, cacaopoeder en kaneel in een kleine steelpan. Voeg het eiwitpoeder of de geprakte banaan toe, de melk en 150 ml water. Breng de havermout aan de kook en laat nog 2-3 minuten, of langer, op laag vuur pruttelen. Roer regelmatig goed door, ook over de bodem van de pan.

 

Hoe langer je het door laat pruttelen, hoe smeuïger je havermout wordt. Voeg wel regelmatig een klein scheutje melk of water extra toe als je havermout te dik wordt.

 

Is je havermout te vloeibaar? Laat hem dan iets langer op laag vuur koken. Het teveel aan vocht verdampt en je havermout dikt weer lekker in.

 

Schep de havermout over in een ontbijtkom. Verwijder het klokhuis van de peer en snijd in parten of blokjes. Verdeel de peer en topping op de havermout.

 

Info, variatie & tips:

·         Topping: peer, cacao nibs en pindakaas zijn een geweldige match op een smeuïge chocolade pap. Maar er is meer, veel meer! Bijvoorbeeld blauwe bessen & amandelpasta of plakjes banaan & tahin. De cacao nibs kun je natuurlijk vervangen, maar als je ze in huis hebt dan zou ik ze zeker toevoegen. Je kunt ze vervangen door bijvoorbeeld een noot of pit.

·         Welke melk kan ik het beste kiezen? Ik ben altijd voorstander van ongezoete sojamelk. Lekker, plantaardig en eiwitrijk. Oja, en relatief betaalbaar. Havermelk, amandelmelk, etc. zijn ook lekker en plantaardig, maar bevatten amper eiwitten en zeker als je veel plantaardig eet is voldoende eiwitten bij elke maaltijd geen overbodige luxe. Natuurlijk is er ook helemaal niks mis met gewone melk. Soms gebruik ik zelf volle melk aangezien we die thuis gebruiken voor in de koffie. Net zo lekker en net zo gezond!

·         Iets anders dan haver: pap is lekker, vooral in de winter. Het is veelzijdig en gemakkelijk klaar te maken. Maar, de meeste mensen gebruiken alleen haver. Super jammer! Wist je dat variatie niet alleen lekker, maar ook zo veel gezonder. Je darmbacteriën hebben variatie nodig, verschillende voedingsmiddelen om goed gevoed te worden en in leven te blijven en daarmee dus ook verschillende granen. Als ik pap maak doe ik altijd half haver en voor de andere helft kies ik meestal een andere graan. Vaak teffvlokken en anders brinta/tarwe, boekweitvlokken, rijstvlokken of quinoavlokken.

·         Ga je sporten? Voeg dan 2 el extra havermout toe en een beetje meer fruit. Vergeet niet na het sporten ook iets extra’s te eten. Je hebt immers veel energie verbruikt. Ja, ook als je wilt afvallen!

·         Fodmap? Vervang de peer door een in blokjes gesneden gele banaan of een handje blauwe druiven.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg