Srambled tofu
op toast
Ontbijt of lunch voor 2 personen
Bereiding 15-20 minuten.
Ingrediënten:
3 el sojasaus
1 tl honing
1 tl apelazijn, witte wijnazijn of rijstwijn azijn
Optioneel: 1 tl paprikapoeder, 1 tl komijnpoeder, 1 tl kurkuma
½ el olijfolie
200g stevige naturel tofu (geen zeiden tofu)
1 tomaat
¼ komkommer
4 sneden volkoren brood
Spread naar keuze, bijv. vegan of gewone roomkaas, pesto, hummus, tahini, baba ganouche, creme fraiche, ajvar, etc.
Peper en zout
Benodigdheden: kom, schone theedoek of keukenpapier, vork, koekenpan, broodrooster
Bereiding:
Meng de sojasaus, azijn, honing en eventueel de optionele kruiden in een kom.
Laat de tofu uitlekken en snijd in plakken van 1 cm dik. Leg een schone theedoek op het aanrecht, leg de plakken tofu op de theedoek, vouw de theedoek over de tofu en druk stevig het vocht uit de tofu. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van keukenpapier.
Verbrokkel de plakken tofu in de kom met marinade en prak de tofu daarna met een vork fijn tot kruimels. Schep een paar keer goed om.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de tofu ongeveer 8 minuten. Schep regelmatig om.
Snijd ondertussen de tomaat en komkommer in plakken en rooster het brood.
Besmeer de geroosterde boterhammen met een spread naar keuze, verdeel de komkommer en tomaat erover en bestrooi met peper en zout. Verdeel als laatste de tofu over de boterhammen.
Info, variatie & tips:
· Wist je dit over tofu? 100 gram tofu bevat net zo veel ijzer als 100 gram biefstuk en meer calcium dan een beker melk. Het is een super goede bron van magnesium. Het is caloriearm, maar wel rijk is aan eiwitten en gezonde vetten. Genoeg reden om het regelmatig klaar te maken dus!
· Oeps, ik heb zeiden tofu gekocht! Geen nood. Je kunt zeiden tofu niet droogdeppen, daar is het te zacht voor dus laat dit achterwege. Bereid het verder op dezelfde manier alleen bak het 30 minuten. Ja, zo lang! Er zit namelijk meer vocht in en dat moet verdampen.
· Ik heb geen broodrooster! Geen zorgen, je kunt je broodjes kort in de oven leggen op 200 graden of voor je de tofu gaat bakken even kort in de koekenpan leggen op beide kanten. Of, toast je brood gewoon niet.
· Nog lekkerder: fruit fijngesneden ui en knoflook 1-2 minuten in de koekenpan voor je de tofu toevoegt. Of, bak halverwege een hand kleingesneden champignons of bosui met de tofu mee.
· FODMAP: de tofu kun je gewoon zo bereiden. Kies wel voor zuurdesem speltbrood en een spread die je kunt verdragen.