No-egg salad
met vegetarische en vegan opties
Vegetarisch of veganistisch broodbeleg, of voor bij een borrel.
Bereiding 10 minuten.
Ingrediënten:
200g kikkererwten
½ avocado
2 el gewone of plantaardige yoghurt
1 el gewone of vegan mayonaise
½ el mosterd
1 tl witte wijnazijn of ½ el citroen- of limoensap
¾ tl honing
Optioneel: ½ tl kurkuma of kerriepoeder
Peper & zout
Benodigdheden: kom, stevige vork of pureestamper of stevige lepel
Bereiding:
Laat de kikkererwten uitlekken en bewaar het vocht apart.
Doe de kikkererwten in een kom met 1-2 el van het vocht en prak de kikkererwten met een stevige vork, pureestamper of bolle kant van een stevige lepel tot een chunky puree. Prak het zo fijn of grof als jij lekker vindt. Je kunt na afloop het resultaat altijd nog iets fijner prakken je het toch te grof vindt
Voeg de avocado toe, prak fijn en meng met de kikkererwten.
Voeg de overige ingrediënten toe, bestrooi met peper en zout en meng goed.
De kurkuma of kerriepoeder is er niet voor de smaak maar voor de gele kleur. Je kunt dit prima weglaten.
Breng de no-egg salad verder op smaak met peper, zout, azijn en/of mosterd.
Beleg lekker één of meerdere crackers, boterhammen of een paar toastjes voor bij de borrel met de no-egg salasd. Garneer het eventueel met wat gegrilde groenten zoals op de foto, tuinkers of andere kiemen of een paar plakjes komkommer of tomaat met nog een klein beetje peper en zout.
Variatie, tips & weetjes :
· Nog meer smaakmakers? Je kunt hier ¼ fijngesneden rode ui of sjalot aan toevoegen, een kleine fijngesneden augurk, fijngesneden kappertjes en/of fijngesneden bieslook.
· Heb je geen avocado in huis? Geen zorgen, voeg een extra eetlepel mayonaise en een extra halve eetlepel yoghurt toe.
· Ben je geen liefhebber van kikkererwten? Je kunt ook gebruik maken van naturel witte bonen of ontdooide doperwten, maar dit geeft een andere smaak. Je kunt deze no-egg salad ook met grof geprakte gekookte aardappels maken. Gebruik dan 250g.
· FODMAP: vervang de kikkererwten door 250g gekookte aardappel, gebruik lactosevrije of sojayoghurt en vervang de honing door ahornsiroop.