Recept DTH

Krieltjessalade met kappertjes-yoghurtdressing en gerookte makreel

Krieltjessalade met kappertjes-yoghurtdressing en gerookte makreel
Lunch of avondmaaltijd voor 2 personen.
Bereiding +/- 25 - 30 minuten.

Ingrediënten:

250 g krieltjes
1 ui
1 knoflookteen
250g snijbonen of sperziebonen
½ el olijfolie
400 g broccoli
5 takjes verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
125 – 150g makreelfilet (+/- 2 stuks)
100–125 g sla naar keuze, bijv. romaine sla of spinazie
6 takjes verse dille
Peper & zout

Dressing:
2 el kappertjes
3 el yoghurt
¾ el mayonaise
¾ el pesto
1 el witte wijnazijn
2 tl mosterd, of meer naar smaak

Benodigdheden: pan met deksel, wok of hapjespan met deksel, kom, saladekom


Bereiding:

Was de krieltjes en snijd in kwarten. Zorg dat de krieltjes net onder water staan in een pan met deksel en voeg een beetje zout toe. Breng het water, afgedekt, aan de kook en kook de krieltjes in 12 – 15 minuten gaar. Spoel daarna af onder koud water en laat uitstomen.

Snipper ondertussen de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de snijbonen of sperziebonen in stukken van ongeveer 2 – 3 cm.

Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de ui, knoflook en snijbonen of sperziebonen, afgedekt, 15 minuten op middelhoog vuur.

Snijd ondertussen de bloem van de broccoli in roosjes en de stam klein. Ris de tijmblaadjes van de takjes. Voeg de broccoli, tijm en oregano na 5 minuten toe aan de wok of hapjespan. Schep goed om en breng op smaak met peper en zout.

Maak de dressing: snijd de kappertjes fijn, meng de kappertjes in een kom met de overige ingrediënten en breng de dressing op smaak met peper en zout.

Maak ondertussen de makreel klein met een vork en snijd de dille fijn.

Scheur de sla klein en meng de sla in een saladekom met de krieltjes, groenten, de dressing, de helft van de makreel en de helft van de dille. Schep goed om en breng verder op smaak met peper, zout, mosterd en azijn.

Verdeel het gerecht over de broden, schep de overige makreel erop en garneer met de overige dille.


Variatie, weetjes & tips:

·       Heb je geen pesto in huis? Geen nood! Vervang het door een gelijke hoeveelheid extra mayonaise, olijfolie of tapenade. En heb je geen mayonaise in huis? Vervang dit dan door een gelijke hoeveelheid pesto of olijfolie.

·       Andere groenten? Ga voor courgette, knolselderij in blokjes, paprika of bloemkool.

·       Andere bereiding van de groenten: je kunt de groenten in deze salade ook 25 minuten in de oven roosteren op 200 – 220 graden, 12 – 15 minuten stomen in een stoompan of –oven, of in een klein bodempje water 12 minuten koken.

·       Geen liefhebber van makreel? Ook gerookte zalm is hier erg lekker in, ansjovisfilet of tonijn. Liever geen vis? Gerookte of gebakken kipfilet kan ook.

·       Liever vega? Vervang de makreel dan door 100 – 125 g kikkererwten per persoon, 1 ½ el geroosterde noten of pitten per persoon, of 75 – 100 g gebakken vegagehakt of vegakipstukjes.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg