Recept DTH

Erwtensoep

met (vega) spekjes

Vegetarisch avondmaaltijd of lunch voor  2 – 3 personen.
Bereiding 15 – 20 minuten + 45 minuten kooktijd.

Ingrediënten:   

1 grote ui
1 knoflookteen
1 el roomboter of olijfolie
1 ½ tl kerriepoeder
¼ tl chilipoeder (niet vereist)
125 – 150 g spliterwten
1 ½ groentebouillonblokje voor 500 ml (bio)
2 middel winterpenen(125 g p.s.)
2 stengels bleekselderij
½ knolselderij (400 g)
1 prei
100 – 125g vega spekjes (bijv. deze)
Optioneel: verse blad- of krulpeterselie
Peper & zout

Benodigdheden: soeppan of grote pan met deksel, koekenpan, staafmixer

Bereiding:

Breng 1200 ml water aan de kook. Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn.

Verhit de helft van de roomboter of olijfolie (roomboter is wel het lekkerst) in een soeppan of grote pan met deksel en fruit de ui en knoflook minuut op laag vuur. Voeg de kerriepoeder, chilipoeder en spliterwten toe en bak al roerende 30 seconden. Schenk 1000 ml van het kokende water in de pan en verkruimel de bouillon erboven. Breng de soep afgedekt aan de kook en laat 45 minuten zachtjes koken.

Snijd ondertussen de winterpeen en de bleekselderij grof. Schil de knolselderij en snijd in grove stukken. Snijd de prei in ringen. Voeg alle groenten zodra je ze gesneden hebt meteen toe aan de soep. Roer de soep tussendoor een paar keer goed door.

Verhit de overige olijfolie of roomboter in een koekenpan en bak de spekjes 3 – 4 minuten om middelmatig voor. Zet daarna het vuur uit en bewaarapart.

Haal de soep na 45 minuten van het vuur en pureer grof met een staafmixer. Pureer niet te veel, zo behoud je nog wat bite van hele stukken groente. Voeg naar wens het overige kokende water toe om de soep iets te verdunnen en breng verder op smaak met peper en zout.

Verdeel de soep over grote soepkommen, schep de spekjes in het midden en garneer eventueel met wat fijngehakte peterselie.

Variatie & tips:

·       Anders dan vega spekjes: bak vega gehakt rul en schep dat op de soep. Of snijd vegaworstjes in plakken, bijvoorbeeld deze. Bak de plakken op middelmatig vuur en schep vlak voor het serveren door de soep. Je kunt natuurlijk ook een paar gebakken vega balletjes ernaast serveren of de soep garneren een paar flinke lepels hüttenkäse per kom.

·      Liever niet vega? Je kunt de soep ook maken met kip. Kook dan tegelijk met de spliterwten 1 kipdrumstick zonder vel (!!) per persoon mee. Haal de kipdrumstick voor het pureren uit de pan, snijd het vlees van het bot en voeg het vlees na het pureren weer toe. Ook kun je de roomboter vervangen door 25 g spekjes per persoon of, roer vlak voor het opdienen 50 – 60 g hamblokjes of gerookte kip door de soep. Kies in alle gevallen bij voorkeur voor biologisch kip of vlees.

·      Andere groenten: Met deze groenten is de soep op zijn lekkerst. Ben je toch geen liefhebber van een van deze groenten? Maak er dan een leuke eigen variant van door één of meer van de groenten te vervangen door bijvoorbeeld pompoen, koolraap, broccoli, courgette, venkel of bloemkool.

·      Ben je geen liefhebber van erwtensoep? Vervang de spliterwten dan door rode, groene of bruine linzen en bereid de soep op precies dezelfde manier. Of gebruik kikkererwten of andere bonen uit pot. Je hoeft de soep dan maar 20 – 25 minuten te koken.

·      Nog meer spices? Kruiden zijn heel gezond, maar vooral ook heel lekker. Geef de soep extra pit door tegelijk met de kerriepoeder 1 tl kurkuma/geelwortel, 1 tl komijnpoeder, ½ tl karwijzaad, gedoogde tijm en/of 1 tl paprikapoeder mee te bakken. 

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg