Recept DTH

Kokos-noedelsoep

met garnalen

Lunch of avondmaaltijd voor 2 personen.
Bereiding 30-35 minuten.

Ingrediënten:     
2 eieren
2 knoflook tenen
1 duimgrootte verse gember (of 1 tl gedroogde gember)
Groenten: 1 ui, ¼ rode of witte kool, ½ prei, 1 wortel (of zie variatie, tips & weetjes voor een super snel alternatief)
½ el olijfolie
2 tl currykruiden of currypasta naar keuze (zie tips en weetjes)
250 ml kokosmelk
2 el sojasaus
1 tl honing
1 bouillonblokje voor 500 ml
4 handen diepvriesbroccoli
100 g bruine rijstnoedels, volkoren ei noedels of andere noedels naar keuze (zie variatie, tips & weetjes)
150 g garnalen
½ verse limoen
Peper en zout

Benodigdheden: pan met deksel, grote wok of hapjespan met deksel

Bereiding:

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel en breng nog eens 1,5 liter water aan de kook in de waterkoker voor de soep. Was de eieren grondig (eieren bevatten mogelijk wat vuil en het water waarin je de eieren gaat koken gebruik je later voor de noedels, dat wil je dus schoon houden).

Kook de eieren 6 minuten in het kokende water. Haal ze er met een lepel of schuimspaan uit en laat schrikken onder koud stromend water. Bewaar de eieren apart en houd het water in de pan met deksel warm voor de noedels.

Snijd ondertussen de ui in halve ringen en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd of rasp de gember fijn. Snijd de spitskool in repen en de wortel in halve plakken. Je kunt de wortel ook grof raspen. Snijd de prei in fijne ringen.

Verhit de olijfolie in een grote wok of hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de gember en currykruiden op currypasta toe en bak al roerende 30 seconden. Voeg de kokosmelk toe, de sojasaus, honing en 1 liter kokend water. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en breng aan de kook. Voeg de verse groenten toe, bestrooi gul met peper uit de molen en laat de soep 5 minuten afgedekt koken.

Kook ondertussen de noedels voor zolang als aangegeven staat op de verpakking. Giet de noedels daarna af, spoel af onder koud water en verdeel over 2 grote kommen of diepe borden.

Voeg de garnalen en diepvriesbroccoli toe aan de soep en laat afgedekt nog 5 minuten koken.

Knijp het sap van ¼ limoen uit boven de soep en meng goed. Proef en breng de soep verder op smaak met limoensap, sojasaus en/of peper. Voeg eventueel meer water toe als de verhouding groente-vocht niet naar wens is of als je de soep te zout vindt.  

Schep en schenk de soep bovenop de noedels. Pel het ei, halveer deze en leg in het midden. Garneer de soep naar wens met bijvoorbeeld sesamzaad en/of andere toppings zoals koriander of zeewier. Serveer de soep met stokjes en een lepel.


Variatie, tips & weetjes:

·         Wil je deze soep super snel op tafel? Gebruik dan voorgesneden groenten. Iedere Aziatische, Japanse, Chinezen of oosterse roerbakmix is hier lekker. Voorgesneden groenten zijn vaak kleiner gesneden, waardoor de kooktijd korter is. Halveer daarom de eerste 5 minuten dat de groenten gekookt worden in de soep.

·         Welke noedels kan ik nemen? Bij voorkeur een volkoren variant. Bij de Jumbo zou je deze https://www.jumbo.com/zoeken/?searchTerms=volkoren%20noedels kunnen nemen en bij AH deze https://www.ah.nl/producten/product/wi388268/fairtrade-original-thaise-rijst-noedels-zilvervliesrijst of deze https://www.ah.nl/producten/product/wi469374/conimex-noodles-met-volkorenmeel-en-tarwebloem . Mocht je geen volkoren noedels kunnen vinden neem dan elke andere noedel die je lekker vindt, of kies voor gekookte rijst. In geval van rijst geldt ook ongeveer 50 g ongekookt gewicht per persoon.

·         Welke currykruiden of pasta:

o    Deze

o    Deze

o    Of deze

·         Liever vega of vegan? Vervang voor een vegetarische maaltijd de garnalen door 1 el pinda’s of cashewnoten als garnering. Wil je een veganistische maaltijd? Vervang het ei door 1 el pinda’s of cashewnoten en vervang de garnalen door in de laatste minuut naturel tofu mee te koken, of de soep te garneren met blokjes gebakken tofu.

·         FODMAP: laat de ui en knoflook achterwege, gebruik het groene deel van de bosui en groenten uit de groene lijst, zoals wortel, rode paprika, oesterzwammen en max 150g diepvriesbroccoli per persoon. Vervang de honing door suiker en gebruik Maggie bouillonblokjes of een alternatief zonder ui en knoflook.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg