Pompoensoep
met champignon topping
Avondmaaltijd of lunch voor 2 – 3 personen.
Bereiding 30 – 35 minuten.
Ingrediënten:
1 ui
1 knoflookteen
½ rode peper of ½ tl chili- of cayennepeper
500 - 600g pompoen
1 winterpeen (200-300g)
200-225g kikkererwten, uitlekgewicht
1 el olijfolie
1½ tl komijnpoeder
250g champignons
Optioneel: 1 tl gedroogde tijm
1 groentebouillonblokje voor 500 ml (bio)
Peper & zout
Optioneel: 2 el edelgistvlokken, geraspte kaas of feta
Optioneel: verse peterselie, koriander of basilicum
Benodigdheden: soeppan of grote pan met deksel, koekenpan, staafmixer
Bereiding:
Breng 1,5 liter water per persoon aan de kook. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Snijd de pompoen doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd de pompoen in grove stukken. Dit hoeft niet netjes en je kunt de schil van de pompoen gewoon laten zitten. Welke pompoen je ook uitkiest!
Snijd de peen in grove plakken en laat de kikkererwten uitlekken.
Verhit ½ el olijfolie in een soeppan of grote pan met deksel en fruit de ui, knoflook en rode peper 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de pompoen, peen, komijnpoeder en de helft van de kikkererwten toe en bak al roerende 1 minuut.
Schenk net zo veel kokend water in de soeppan tot de groenten net niet onder staan. Je kunt de soep later altijd nog verdunnen met meer water, andersom wordt vrij lastig.
Verkruimel het bouillonblokje boven de pan, schep alles goed om en kook de soep, afgedekt, 12 – 15 minuten of tot de groenten zacht genoeg zijn om te pureren.
Snijd ondertussen de champignons in plakken.
Verhit ½ el olijfolie in een koekenpan en bak de champignons 5 – 6 minuten op middelhoog vuur. Heb je tijm in huis? Voeg dit dan toe aan de champignons. Voeg halverwege de overige kikkererwten toe en breng op smaak met peper en zout. Zet daarna het vuur uit.
Haal de soep van het vuur en pureer met een staafmixer. Voeg eventueel extra water toe als je de soep wilt verdunnen. Breng de soep verder op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep over grote soepkommen. Schep de champignons en kikkererwten in het midden en garneer naar wens met edelgistvlokken, geraspte kaas of feta en eventueel groene kruiden.
Variatie, weetjes & tips:
· Oeps ik heb geen pompoen! Geen probleem. Gebruik alleen wortel, in totaal 750g of ga voor 500g wortel en 1 grote zoete aardappel. Je kunt natuurlijk ook voor een hele andere samenstelling gaan, denk aan broccoli-courgette, bloemkool-venkel, pompoen-tomaat, knolselderij-wortel of wortel-venkel. Voor alle varianten geldt, 750-800g groente en kokend water tot de groenten net niet onder staan. Alle varianten kunnen met dezelfde topping en de kikkererwten erin.
· Oeps ik heb geen kikkererwten in huis! Geen nood. Ieder andere peulvrucht uit een potje kun je hiervoor gebruiken zoals linzen, witte bonen, zwarte bonen of reuzebonen. Heb je geen van allen in huis? Zoete aardappel (250 g) kan ook. Of, eet er een lekker volkoren broodje met beleg bij of 2-3 crackers.
· Heb je vandaag flink gesport? Voeg dan extra eiwitten en/of koolhydraten toe. Kook bijvoorbeeld, snijd klein en garneer ook hier de soep mee of eet het ei lekker naast de soep. Of, voeg wat meer kikkererwten toe, garneer de soep met 3 el hüttenkäse of eet er een boterham of 2 crackers met beleg naast.
· Liever niet vega? Laat de kikkererwten die je voor de topping gebruikt achterwege, maak 50g gerookte makreel, forel, haring of zalm per persoon klein met 2 vorken en voeg toe als garnering. Of, bak kipgehakt of rundertartaar in 5 minuten rul in de koekenpan. Voeg daarna de champignons toe en bak nog 5 minuten op middelhoog vuur.
· Meer Kruiden? Voeg ½ tl kaneel toe, 1 tl kurkuma en/of een duimgrootte stuk verse gember.